Michelangelo skiccelt világa

2010. december 07. 13:36

Michelangelo vicceket, gondolatokat és még bevásárlólistát is feljegyzett vázlatainak szélére. Egy új könyv azt állítja: a skiccek segítségével bepillantást nyerhetünk a művész igazi világába.

2010. december 07. 13:36

Leghíresebb alkotásai mellett Michelangelo hátrahagyott csaknem 600 vázlatot és rajzot: a művek egyharmada különféle irományokat, verssorokat, tanítványoknak hagyott üzeneteket és festménymagyarázatokat tartalmaz. Olyan feljegyzéseket is találhatunk a reneszánsz mester művein, melyeket csak és kizárólag ő tudott értelmezni, senki más – véli Leonard Barkan, a Princeton Egyetem professzora.

Barkan öt évig tanulmányozta Michelangelo jegyzeteit. Könyve 200 reprodukciót tartalmaz a művész saját írásaiból. „Michelangelo nem csak egyedülálló festő-, és szobrászművész volt, hanem kiváló poéta is. Az egymás mellé helyezett képek és gondolatok egy belső utazásra hívnak, mely során megismerhetjük a művész legbensőségesebb gondolatait, félelmeit és vágyait” - mondta a professzor.

Michelangelo felírta a lapok szélére azt is, hogy mennyit költött csirkére, ökörre vagy az apja temetésére. A Madonna és a gyermek rajza mellett a következő mondat áll: „Arcod édesebb, mint a forró szőlő leve, de olyan, mintha átment volna rajta egy csiga.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!