Ó, költő, tisztán élj te most...

2010. március 05. 10:40

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozott az intézménynek.

2010. március 05. 10:40
A könyvtár a költő születésének századik évfordulóján, 2009. május 5-e és június 5-e között „Ó, költő, tisztán élj te most...” címen kamarakiállítást rendezett a hagyatékból, és a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, annak anyagát bővített formában a világhálón teszi látogathatóvá. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészített, Radnóti Miklós életét és munkásságát bemutató digitális gyűjtemény szerdától elérhető.

Megtekinthető az abdai tömegsírból előkerült számos tárgy és dokumentum, Gyarmati Fanni fényképei, férjéhez a harmadik munkaszolgálatba írott levelei, szívbe markoló levél-imádsága férjéért, valamint a Nyolcadik ecloga külön lapon fennmaradt példánya. Az abdai tömegsírból előkerült Bori notesz teljes terjedelmében felkerült a honlapra.

Önálló menüpont mutatja be Radnóti versesköteteit. A digitális technikának köszönhetően egy-egy érdekesebb ajánlást, szöveget tartalmazó fényképnek, okmánynak a hátoldala is elérhető. Láthatók a költő személyi iratai és igazolványai, Radnóti saját kezűleg rajzolt családfája, születési anyakönyvi kivonata, érettségi igazolványa, névváltoztatást engedélyező okmánya, szolgálati jegye, és második munkaszolgálata idejéből, 1943-ból fennmaradt kimaradási engedélye is. A honlap teljes szövege Radnóti Miklós írógépének betűtípusával került a világhálóra.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
burqus
2010. március 06. 12:37
Nagyon köszönjük az ismertetőt. Csak egy apróság, amely a MTI tévedése volt: nem a teljes Radnóti-hagyaték került fel az internetre, hanem annak talán csak egy századrésze, annyi, amennyire egyelőre Gyarmati Fanni engedélyt adott. Reméljük, ez a későbbiekben bővülni fog majd.
cserenkov
2010. március 05. 15:10
Készült egy nagyon jó tévéfilm az életéről magyar-amerikai kooprodukcióban. Nem emlékszem mikor adták le utoljára, de lehet, hogy az idióta médiatörvény vagy médiaszabályok miatt csak este 11 után lehetne leadni. Annak idején nagyon sok filmet láttam kisiskolásként, ami ma 18-as karika lenne, de nem jutott eszembe öldökölni. persze, ha II. János Pál is kapott egy 12-es karikát, akkor mit csodálkozom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!