Az ember, aki lehetővé tette a szerb-magyar megbékélést – ő volt Pásztor István

2023. október 31. 07:10

Politikai karrierje alatt soha nem tapasztalt történelmi csúcsra ért a szerb – magyar barátság.

2023. október 31. 07:10

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, 67 évesen, rövid, ám súlyos betegség után elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Elhunyt Pásztor István

„Elment a harcosok útján” – így búcsúztatta a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét Orbán Viktor.

A politikusról többek között Orbán Viktor is megemlékezett Facebook bejegyzésében, „elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt” – írta a miniszterelnök.

Politikai karrierje alatt sokat tett azért, hogy a vajdasági magyarság és a szerbek békében élhessenek egymás mellett. A szerb-magyar történelmi megbékélési folyamat tíz éve kezdődött, amikor a Szerbiai Parlament elfogadta a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett aktusok elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot. Nem sokkal később Csúrogon közösen emlékezett meg az ártatlan áldozatokról az akkori szerb és magyar államfő. A folyamat csúcsa pedig idén nyáron volt, amikor megalakult a Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács Palicson.

A Pannonrtv megemlékező cikkében azt írja, 

Pásztor István politizálásának köszönhetően soha nem tapasztalt történelmi csúcsra ért a Szerb – Magyar barátság. 

Mindemellett a politikus rengeteget tett a Vajdasági magyarság jogainak védelméért. A 2016-os Vajdaság autonóm tartományi képviselőházi választásokon másodszor is a Vajdaság AT Képviselőházának elnökévé választották. Elnökként folytatta sokéves elkötelezettségét a Vajdaság gazdasági fejlődésével kapcsolatos kérdések iránt, a régióközi határon átívelő partneri együttműködés politikájának megerősítésén keresztül.

Emellett sokat tett a szerbiai magyarság megmaradásáért, azért, hogy a lehető legjobb körülmények között élhessenek szülőföldjükön. Tevékenységének köszönhetően iskolák és óvodák újultak meg, több településen újraindult a magyar nyelvű oktatás. Illetve folyamatosan figyelmeztetett a szerb-magyar határ menti településeket sújtó migrációs válságra. 

Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2023. október 31. 07:36
Igen, köszönöm a megemlékező cikket. És mindazoknak akik itt mocskolódnak, anélkül hogy bármi fogalmuk lenne a határon túlról, emlékezzenek: Vajdaságban 20 éve úgy mint ma Kárpátalján, magyarokat vadásztak a toborzók, hogy vigyék őket a frontra, nem szólalhattunk meg a nyelvünkön, nem kalhattunk munkát. És noha az Eau-n kívül, de Vajdaságban még mindig sokkal élhetőbb az élet, mint a háború előtti Ukrajnában. Piros fehér zöld magyar felirattal írja hogy Szabadka, nem, hogy nem szabad megszólalni, de a nyelviskolák tele vannak magyar nyelven tanulókkal. Ezt két embernek köszönhetjük, Orbánnak és Pásztor Istvánnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!