Kiakadtak Trump oroszoknak tett „felajánlásán”

2024. február 12. 15:32

Azt mondta, az oroszok „csináljanak, amit akarnak” azokkal a NATO-tagállamokkal, amelyek nem fizetnek be eleget a szövetség büdzséjébe. Ez nem mindenkinek tetszett.

2024. február 12. 15:32
Donald Trump

Hazájában és az európai NATO-tagok körében sem aratott osztatlan tetszést Donald Trump volt amerikai elnök kijelentése, miszerint Oroszországot arra fogja biztatni, hogy támadjon meg minden NATO-tagot, amely nem fizet eleget a védelemért.

Ezt is ajánljuk a témában

Otthon Marco Rubio floridai szenátor, Trump párttársa próbálta menteni a menthetőt, amikor felkérdezték. „Nem történne ilyesmi”, a mondatot nem kell komolyan venni – érvelt a floridai republikánus vasárnap a CNN műsorában –, hozzátéve: az előző Trump-ciklus alatt sem hagyta ott az Egyesült Államok a NATO-t, bár az elnök fenyegetőzött ezzel. Ugyanakkor Rubio emlékeztetett, hogy

Trump „nem úgy beszél, mint egy hagyományos politikus; azt hittem, erre már az emberek rájöttek.”

A szenátor nem olyan régen olyan törvényt sürgetett, amely a Kongresszus aktusát követeli meg, mielőtt az Egyesült Államok főparancsnoka kiléptethetné az országot a NATO-ból, ugyanakkor kiemelte, hogy „gyakorlatilag minden amerikai elnök” panaszkodott arról, hogy más államok nem tesznek eleget a szövetségért; Trump csak annyiban más, hogy ilyen kifejezésekkel jelezte elégedetlenségét.

Európában nem nagyon kelt senki az elnök védelmére. „Minden olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa a biztonságunkat” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy norvég tévécsatornának, hozzátéve, elvárja, hogy az Egyesült Államok a NATO „erős és odaadó szövetségese maradjon”, akárki nyeri is majd az amerikai elnökválasztást; írta meg többek között a Politico.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke értelemszerűen Putyint húzta elő a kalapból X-oldalán, ahol így véleményezte az ügyet: a vakmerő nyilatkozatok „A NATO biztonságáról és az 5. cikk szerinti szolidaritásról csak Putyin érdekeit szolgálják”, békét vagy biztonságot semmiképpen nem hoznak a világnak. Mindazonáltal hozzáfűzte: mindez rámutat, hogy

„az EU-nak sürgősen tovább kell fejlesztenie stratégiai autonómiáját, és be kell ruháznia a védelmébe”, és erősítenie kell szövetségét.

„Nem játszhatunk négyévente a biztonságunkkal… az amerikai demokrácia beteg!” – így kommentálta Trump mondatait Thierry Breton belső piaci uniós biztos, míg a német külügyér annyit írt: „egy mindenkiért, mindenki egyért”, illetve utalt arra, hogy együtt erős a szövetség.

De aggasztónak nevezte a volt elnök mondatait Paweł Zalewski lengyel külügyminiszter-helyettes is, noha a mondat azon felét, hogy Trump lényegében felszólítja a tagországokat, hogy költsenek többet védelemre, helyesnek gondolta.

Ahogy arra a CNN is rámutat Trump évek óta hibás elgondolással él a NATO finanszírozása kapcsán. Valóban cél, hogy minden tagállam a GDP-je legalább 2 százalékát költse védelemre, és való igaz, hogy a legtöbb ország nem teljesíti ezt a célt. De ez csak iránymutatás, nem kötelező, és nem jönnek létre számlák, amiket ki kellene egyenlíteni, ahogy Trump fogalmazott – a tagállami költések a nagy falat, a NATO saját költségvetése ehhez képest eltörpül, viszont a tagországok nem mulasztották el befizetni az erre eső részüket, ami a szervezet működtetését szolgálja.

***

Nyitókép: Nyitókép: STRINGER / AFP


 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. február 13. 10:32
Trump elmondta a tutit .. Mindenki védje a saját valagát .. Ha megszünne a NATO , akkor mindenki kizárólag a globalista multiktól kellene védje magát , nem lenne itt semmiylen konfliktus más országokkal ..
starmind
2024. február 13. 01:00
Trump néha tesz olyan kijelentéseket, amit nehéz jól értelmezni... Ettől eltekintve Európának saját hadsereget kell építenie és az amerikai megszállásnak ve kell fejeződnie. Mindegy hogy hívjuk ezt a folyamatot: a NATO mára egy szűk amerikai érdekkör kiszolgálójává vált. Nincs rá szükség, mert valójában most sem "védene" meg senkit. Ez a védelemről szóló kacsa nem más, mint egy ügyes kommunikációs trükk. El kell olvasni a NATO Szerződést - esetleg az szövegértelmezést is el kell végezni - s azonnal láthatjuk, hogy semmi nem az, aminek gondoljuk.
Same
2024. február 12. 20:37
Az oroszok békés emberek ez sértés rájuk nézve!
Ad majorem Dei gloriam
2024. február 12. 19:18
Nem kiakadni kell, hanem fizetni, vagy kilépni. Nincs ingyenebéd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!