Hé, te jenki! Nem igazán szeretjük a te fajtádat errefelé!

2024. május 15. 15:07

Még az Egyesült Államokhoz köthető intézetek és szervezetek szerint is negatív irányba változott Amerika megítélése a világban; köztük egy olyan helyen, ahol senki sem számított volna rá.

2024. május 15. 15:07
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Getty Images Rudy Sulgan

***

Jelentősen csökkent az Egyesült Államok pozitív megítélése a világban, a múlt héten közzétett 2024 Democracy Perception Index szerint, amelyet a német Latana vállalat készített el az Alliance of Democracies (Demokráciák Szövetsége) civil szervezet megbízásából. Az Alliance of Democracies élén Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár áll. Az index 53 ország 63 ezer lakosának megkérdezésével összegezte a demokráciával, a geopolitikával és a globális hatalmi szereplőkkel kapcsolatos attitűdöket.

Az Egyesült Államok népszerűsége világszerte csökken, s különösen érdekes az, hogy az európai országokban is romlott Washington megítélése. „Joe Biden elnökké választása óta először, hogy több európai országban is negatív megítélés alá került az Egyesült Államok” – mondta a Polticónak Frederick DeVeaux, a Latana vezető kutatója. 

Különösen nagyot romlott Washington megítélése Ausztriában, Svájcban, Németországban, Törökországban.

Az Egyesült Államok rendkívül rossz megítélés alá esik muzulmán országokban is, főként az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás miatt.

Eközben Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában is tovább növekszik Kína pozitív megítélése, így Peking globális megítélése nettó pozitív lett, az európai szkepticizmus ellenére. Oroszország képe is javulásnak indult a legtöbb régiójában – leszámítva Európában.

Európa többsége továbbra is támogatja az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok megszakítását, míg a világ országainak többsége fennakarja tartani kapcsolatait Moszkvával. Hasonló a helyzet Kínával kapcsolatban is, a világ többsége elutasítja azt az állítást, hogy meg kell szakítani a gazdasági kapcsolatokat Kínával, ha megszállja Tajvant. 

Oroszország és Kína javuló helyzete azt jelenti, hogy a legtöbb közel-keleti, észak-afrikai és ázsiai országban ugyanolyan pozitívan ítélik meg, mint az Egyesült Államokat. 

Ezekben a kérdésekben egyértelműen látszik a globális észak és a nyugati országok közötti szakadék.

Miközben az Egyesült Államok a közvélemény számára a globális színtéren továbbra is az első helyen áll, a(z egykori) nyugat-európai szövetségesek lakosságán belül repedések mutatkoznak, míg más régiókban Oroszország és Kína népszerűsége növekszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikaiak sem bíznak már az Egyesült Államokban 

Az Egyesült Államok belső megítélése is negatív képet fest a Pew Research Center nemrégiben végzett felmérése szerint.

Az amerikai felnőttek többsége úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok nem képes megnyerni a geopolitikai befolyásért folyó versenyt.

Továbbá az amerikaiak közel fele (47 százalék) szerint az Egyesült Államok befolyása a világban az elmúlt években gyengült, és csak minden ötödik ember szerint erősödött, míg 32 százaléka szerint az Egyesült Államok befolyása nagyjából változatlan maradt.

Ez szöges ellentétben áll a Kínával kapcsolatos nézetekkel: Az amerikai felnőttek kétharmada szerint az ázsiai nagyhatalom befolyása erősödött az elmúlt években. Körülbelül minden ötödik amerikai szerint Kína globális befolyása stabil, és csak minden tizedik amerikai szerint gyengült Kína befolyása.

Az Ukrajnában zajló háború közepette az orosz befolyással kapcsolatos vélemények erősen megoszlanak: körülbelül egyenlő arányban mondják az amerikaiak, hogy Oroszország befolyása erősödik (38 százalék) és gyengül (37 százalék). Csak körülbelül minden ötödik amerikai szerint változatlan a helyzet.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. május 16. 19:43
Mégis mit lehet ezekben a multik érdekeit képviselő arrogáns agyalágyultakon szeretni ?
Intel
2024. május 15. 19:20
Fellapozva a jelentést mindjárt azt írja, hogy saját polgárai szerint a világ legkevésbé demokratikus országa Magyarország. A jelentést le lehet darálni.
Tommaso
2024. május 15. 17:01
a Nyugat NEM háborúzó fél. Ahogy Észak-Korea sem az. Mivel katonáik és csapataik nem vesznek részt az ütközetekben. HA egy kocsmában valaki tanáccsal és eszközzel segiti két verekedő fél közól a megtámadottat, aki ráadásul még sokkal gyengébb is, akkor NEM résztvevője a verekedésnek! Észak-Korea sem az, csak mert fegyvereket ad az agresszor Oroszországnak.
dodek4b
2024. május 15. 17:00
Minden aminek kezdete vala annak vége is lesz vala ! Elmúlt 100 év a páter-noszterban felfelé a csúcsig , most jön a fordulat a p-n lefelé indul . Ilyenkor a mosoly vicsorgássá alakul , ennek vagyunk az átélői , csak nehogy az atom mellett döntsönek , álmos Joe mgöttes emberei, a hatalom megtartása érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!