Egyhangúlag szavazott a szlovák parlament a Fico-merénylet után

2024. május 21. 19:47

A politikai erőszakot elítélő határozatot mind a 130 képviselő megszavazta.

2024. május 21. 19:47
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Egyhangúlag szavazta meg kedden, alig egy héttel a Robert Fico kormányfő elleni gyilkossági kísérlet után a szlovák parlament azt a határozatot, amelyben elítélte a politikai indíttatású erőszakot. A parlament kedden ült össze először a merénylet óta. A kormánykoalíció jelezte, hogy kitart politikai programja mellett.

A szlovák miniszterelnököt – akire egy 71 éves férfi lőtt rá szerdán Nyitrabányán, súlyosan megsebesítve őt – továbbra is a besztercebányai kórházban ápolják. Eszméletén van és kommunikál – közölte a Facebookon az intézmény. Az 59 éves kormányfő a kórház szerint már nincs életveszélyben. Fico, akit négy találat ért, szerdán öt és fél órás, pénteken egy újabb, kétórás beavatkozáson esett át. Kedden hasi CT-vizsgálatot végeztek rajta.

Mind a 130 képviselő igennel szavazott arra a határozatra, amely felszólítja a politikai pártokat, civil szervezeteket és a médiát, hogy tartsák tiszteletben a parlamenti választások eredményét, és tartózkodjanak a demokratikusan megválasztott kormány elleni gyűlöletkeltéstől.

Tekintettel egyes vezetők nyilatkozataira elmaradt az a találkozó, amelyre Zuzana Caputová leköszönő és Peter Pellegrini megválasztott államfő hívta meg keddre a parlamenti pártok vezetőit – közölte a TASR közszolgálati hírügynökséggel Martin Strizinec, Zuzana Caputová szóvivője, akit a ma7.sk magyar nyelvű hírportál idézett. A szóvivő elmondta: az államfőnek továbbra is az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom lecsillapítása, de elfogadja, hogy ehhez nemcsak időre, hanem türelemre is szükség van.

Caputová és Pellegrini csütörtökön jelentette be: minden parlamenti párt elnökét meghívják az elnöki palotába, hogy a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet után megnyugtassák a társadalmat és elutasítsák az erőszakot. Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter Fico pártjának, az Iránynak (Smer) keddi sajtótájékoztatóján kijelentette:

 „Egységben vagyunk, és egyértelműen jelezzük, hogy folytatjuk a Robert Fico által diktált ütemet és irányt”. 

Kalinák elutasította a bírálatot, hogy a parlament munkájának folytatásA – amelyet a merénylet miatt függesztettek fel – , növelné a feszültségeket. Kijelentette, hogy a törvényhozás előtt álló témák esetében határozott vitára van szükség, de „gyűlölködés” nélkül.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Még annyit a szlovák nyugatos européerekről : az égvilágon semmit sem tettek az elmúlt években a magyar közösség helyzetének javítására.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 23. 06:26
Az elkövető facebook fiókját törölte a Meta. A nyomokat elmossa az eső.
Patika
2024. május 22. 09:35
Még szép. (egytől egyig az ő bőrükre megy)
Novicsok-5
2024. május 21. 20:53 Szerkesztve
Ezt megszavazta a Smer baloldali párt is, amely éveken keresztül folytatott gyűlöletkampányt a Fidesz által elárult felvidéki magyarok ellen? Amúgy meg tökmindegy, úgyis mindkét fél folytatni fogja, ez alól a Smer sem kivétel.
Welszibard
2024. május 21. 20:53
Magyar Péter is abbahagyhatná a gyűlöletkeltést, a hisztis nőkhöz hasonló toporzékolást és visítozást. Legutóbb is egy ellene demonstráló nőtől elvetette a a gorilláival a nő tulajdonát képező szimbolikus derékszíjat és dühödten a tömeg közé vágta. Egy jogvégzett ember milyen jogcímen vesz el másnak a jogos tulajdonát? Teljesen felesleges az erőszakra való hergelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!