WSJ: Félő, hogy az izraeli túszok jelentős része már nem él

2024. április 12. 06:22

Az amerikai lap információi szerint az amerikai és az izraeli tisztviselők beszámolói szerint a Hamász hónapok óta nem hajlandó konkrét listát adni a még életben levő túszokról. A terrorcsoport azt állítja, csak akkor tudja megkeresni a túszokat, ha szünetelnek a harcok.

2024. április 12. 06:22
Shabbat Table For The Hostages In Edmonton

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Kairóban jelenleg is folynak a tárgyalások az izraeli túszok elengedéséről. Az október 7-ei támadás során elrabolt túszok közül százharmincan még mindig Gázában vannak. Az izraeli tisztviselők megerősítették, hogy ebből a százharmincból harmincnégyen már meghaltak, de izraeli és amerikai tisztviselők privát becslései szerint a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lehet – írja a Wall Street Journal. 

Amerikai és izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy 

az életben levő túszok egy részét a Hamász tartja fogva, és emberi pajzsként használják őket,

hogy így védjék a terrorcsoport vezetőit, akik a Gázai övezet déli részén lévő alagutakban rejtőznek.

Egyes amerikai becslések szerint a túszok többsége már halott – mondták amerikai tisztviselők a lapnak. Hangsúlyozták azonban, hogy a túszokról az Egyesült Államoknak csak korlátozott információi vannak. Néhányan valószínűleg a Gáza elleni izraeli csapások során haltak meg – mondták a tisztviselők, míg mások egészségügyi problémákba haltak bele, beleértve az eredeti elfogásuk során elszenvedett súlyos sebesüléseket. 

Egy februári becslés szerint legjobb esetben 80 túsz lehet még életben a 134 közül. 

Vannak, akiket a fogság alatt meggyilkolt a Hamász, és vannak, akiket már a támadás napján megölhettek. 

A Hamász tisztviselői hetek óta azt mondják a tárgyalóknak, hogy a csoport nem tudja megerősíteni, hány túsz van még életben. A WSJ információi szerint Hamász azt is többször hangoztatta, hogy a harcok szüneteltetésére van szüksége a túszok felkutatásához és összegyűjtéséhez. A csoport ezt az érvet már azelőtt emelgette, hogy beleegyezett volna a novemberi tűzszüneti megállapodásba, amely végül részben azért hiúsult meg, mert a Hamász nem tudta bemutatni a Gázában fogva tartott még életben levő nők és gyermekek listáját. (Több, mint 100 túszt elengedtek akkor, de nem az összes nőt, és gyermeket, akik szerepeltek a listán.)

A Hamász és Izrael között közvetítő tisztviselők úgy vélik, hogy a még életben maradt túszok többsége valószínűleg fiatal férfi, akik között katonák is vannak. 

Izraelben egy törvényszéki orvosi bizottságot bíztak meg azzal, hogy titkos hírszerzési adatok alapján távolról állapítsa meg egy-egy túsz halálát. 

A bizottság tagjai többnyire a biztonsági kamerák felvételeire és a háború előrehaladtával a Gázában talált videókra támaszkodnak. Ofer Merin, a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ főigazgatója és a bizottság tagja szerint ez a bizottság állapította meg az október 7-én ejtett 34 túsz halálát. 

„Már hat hónap telt el azóta, hogy ezeket az embereket Gázába vitték. Ezeknek a családoknak nincs egyetlen nyugodt másodpercük sem a nappal, sem éjszaka. Folyamatosan gyötrődnek” – mondta Merin.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­­a­­k­ ­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. április 13. 16:40
A sok civil arab áldozat kizárólag a HamaSS bűne. Ahogy a LEMÉSZÁROLT izraeli civil áldozatok halála is. Ismertek a TÉNYEK, hogy civileket és civil létesitményeket ( kórházakat, iskolákat ) használtak fedőpajzsul.
0123456789-2
2024. április 12. 15:21
https://www.youtube.com/watch?v=UPomqJz-qYc&t=1s
0123456789-2
2024. április 12. 15:15
Ismét körünkben a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocska @Tasi János. Legalább 500-szor leírta ugyanazt, folyik a szar a szájából, írtó nagy a bűz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!