Visszatért a hírhedt babagén-módosító orvos, semmit nem bánt meg

2024. április 03. 06:27

Jinkau He szerint az emberiség előbb-utóbb elfogja fogadni a génszerkesztés alkalmazását.

2024. április 03. 06:27

Nyitókép: GREG BAKER / AFP

 

Jiankui He kínai genetikus – akit a világ első genetikailag szerkesztett csecsemőinek létrehozásában játszott szerepe miatt bebörtönöztek – azt állítja, visszatért laboratóriumába, hogy az Alzheimer-kór és más genetikai betegségek kezelésén dolgozzon. 

A Mainichi Shimbun című japán újságnak adott interjújában (amit a Magyar Hang szemlézett) a genetikus elmondta, hogy

folytatja az emberi embriók génszerkesztésével kapcsolatos kutatásokat,

annak ellenére, hogy a gének mesterséges átírásának etikájával kapcsolatban viták vannak, amelyek egyes kritikusok szerint a „dizájnerbabák” iránti kereslethez vezetnének. „Kidobott emberi embriókat fogunk felhasználni, és betartjuk a hazai és a nemzetközi szabályokat” – mondta a lapnak, hozzátéve, hogy nem tervezi több génmódosított csecsemő előállítását.

2019-ben egy kínai bíróság három év börtönbüntetésre ítélte He-t az egészségügyi előírások megsértése miatt, miután az előző évben azt állította, hogy

génmódosított ikertestvéreket – Lulu és Nana – hozott létre megszületésük előtt.

Kísérletei felkavarták az orvosi és tudományos világot. A kísérleteket széles körben elítélték, amiért a kockázatos, etikailag vitatott és orvosilag indokolatlan eljárást az érintett családok nem megfelelő beleegyezésével végezte el.

He akkor elmondta, hogy a Crispr-Cas9 nevű génszerkesztési eljárással átírta a DNS-t a nővérek embrióiban – a módosítások állítása szerint immunissá tették a gyermekeket a HIV-vel szemben.

A széles körű kritikák ellenére mostani interjújában is megvédte munkáját, és azt mondta, büszke arra, hogy megalkotta a génmódosított ikertestvéreket. Hozzátette, reményei szerint az emberi embriók genomszerkesztésével olyan ritka genetikai betegségek, mint a Duchenne-izomdisztrófia és a familiáris Alzheimer-kór kezelését szeretné kifejleszteni, három laboratóriumban, amelyeket a börtönből való 2022-es szabadulása óta nyitott.

Az újság szerint a génmódosított gyermekek teljesen egészségesek, és nincsenek fejkődési problémáik, a most 5 éves ikrek óvodába járnak.

A genetikus szerint a társadalom „előbb-utóbb elfogadja” az emberi embriók génszerkesztését a genetikai betegségek kezelésének céljából.

Ezt is ajánljuk a témában

Kína az emberi génmódosítás útjára lépett

Bing Su és csapata a Kunminigi Zoológiai Intézet kínai genetikusai néhány éve emberi agyból ültettek át egy gént majmok agyába. A csoport az MCPH1 nevű génre koncentrált, amelynek károsodása esetén az egyedek az átlagosnál kisebb aggyal születtek meg. Agyuk ugyan nem nőtt, de a rövid távú memóriában kapacitás növekedés volt megfigyelhető. Továbbá beültetés eredményeképpen, az állatok problémamegoldó képessége javult.

***

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grrrgo
2024. április 03. 17:30
Lássuk csak! Ismerősöm lánya 10 évesen meghallt rákban. (Úgy, hogy akkor már harmadszorra újult ki nála.) Nem mernék 10 fillérbe se fogadni, hogyha a szülés előtt megkérdezik az anyától, hogy akarja-e hogy a gyermeke "rák rezisztens" legyen, akkor mit válaszolt volna. Könnyű itt, egy fórumon "pofázni" de ha az ember gyermeke cukros/rákos/Down-szindrómás/"spina bifida"-s/autizmusban szenved, stb. akkor már nem ennyire egyszerű a képlet, igaz?
antal-2
2024. április 03. 09:49
A medterséges COVID19-el terméketlenné tették az mRNA oltottakat. A műhússal majd azt visznek beléjük amit akarnak. A génfejlesztéssel és chippekkel már eljön az emberi gépek világa. A mocskos, hálivúdi zsidaj filmek mindent bemutattak előre. Az ördög hálivúdban lakik.
antal-2
2024. április 03. 09:46
Ez a szerkesztett világ. Egy az egyben a jewrass-ic. kartell színésze aki a dinókat fejlesztette ki.
deletedeb
2024. április 03. 09:43
Majd mindenkibe ordoggent raknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!