Lady Gaga Insta-posztja egy jogi szürkezónát használ ki

2024. április 11. 09:18

Az EU területén magánszemélyek nem reklámozhatnak nagy nyilvánosság előtt gyógyszereket, az Egyesült Államokban igen. Az énekesnő ilyet tett, de amit Amerikában kiposztolt, azt Európában is látják. Mi a megoldás?

2024. április 11. 09:18
Maráczi Tamás

 

Lady Gaga Instagram-oldalán a Pfizer gyógyszergyártó cég egyik fejfájás elleni készítményéről szóló reklámját osztotta meg. Ezt hazájában megteheti, azonban a közösségi oldal nem ismer határokat, 

ez a tevékenység pedig az Európai Unió területén nem engedélyezett.

Az amerikai énekesnő tisztában lehetett a szabályokkal, ugyanis 56 és fél milliós követésű oldalára a megosztott link mellé kiírta: „csak amerikai olvasók számára" - ez azonban mit sem ér, ha a posztot több millió európai felhasználó is láthatta, hiszen ennek semmi technikai akadálya nem volt, a jogszabályi cél pedig éppen az, hogy ez nem történhessen meg.

Alexandra Geese, a Zöldek EP-képviselője a Politico-nak elmondta: az Instagram anyavállalatának, 

a Metának ilyen helyzetben azonnal törölni kellene ezt a bejegyzést, 

és fel kellene lépnie a hasonló szabályszegések ellen, az EU-nak pedig be kell tartatnia területén a törvényeit.

A közösségi médiás tartalmakat az EU-ban a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) és a digitális piacokról szóló törvény (DMA) szabályozza, ennek alapján a törvényellenes tevékenység, tartalom elleni hatósági fellépés csak akkor lehetséges, ha felhasználók bejelentést tesznek erről. 

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke az uniós lap kérdésére azt válaszolta: ha a felhasználói panaszok ellenére a szolgáltató nem lép, 

ha nem szedi el felületéről a tiltott tartalmat, akkor a Bizottság intézkedéseket hozhat. 

Egy uniós tisztségviselő, aki a digitális jogszabályok felügyeletére rálát, elismerte, hogy a két entitás (Európa és Amerika) különböző szabályozási módszerei között nem történhetett még meg az összehangolás, ezért ez egy furcsa jogi helyzet.

Alexandra Geese egyébként hétfőn felhasználóként bejelentést tett a Metának eről, de szerdán Lady Gaga ominózus posztja még mindig mindenki számára elérhető volt. A Meta pedig eddig nem küldött választ a Politico ezen ügyre vonatkozó kérdéseire.

--

 

 

 

 

 

--

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 11. 12:39
remélem karakter-2 krvaanyja hatalmas kinok között döglött meg. de a halálos kőrt még átadta a gyermekeinek.
egonsamu
2024. április 11. 12:39
"Gaga" lefordítva azt jelenti hogy "hibbant", "szellemi fogyatékos" és hasonló.... Aki a népirtó génterápia gyártóját a Pfizert reklámozza, az nem lehet normális. De kurvák pénzért mindent megtesznek....
Tommaso
2024. április 11. 12:38
Mi a megoldás? Lady Gagat át kell minősiteni magánszemélyből valami mássá.
karakter-2
2024. április 11. 10:34
Remélem a mocskos kurvában tíz Pfizer oltás van, ami kipurcantja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!