Az izraeli hadsereg két magas rangú tisztet is menesztett a segélykonvoj kilövése miatt

2024. április 05. 21:14

Az IDF vizsgálata szerint a dróncsapásokat irányító egység nem tudta, hogy egy segélykonvoj halad a gázai parton.

2024. április 05. 21:14
World Central Kitchen (WCK) Aid workers

Nyitókép: Yasser Qudihe / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Az Izraeli Védemi Erők pénteken közzétették annak a nyomozásnak az eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy mi vezetett a hét elején a World Central Kitchen segélyszervezet konvojának kilövéséhez, melynek során meghalt hét humanitárius segélymunkás – olvasható a Ynetnews oldalán. 

A vizsgálat megállapította, hogy több tiszt megsértette az izraeli hadsereg bevetési szabályait, ezért két magas rangú tisztet is menesztettek a seregből, és többen megrovásban részesültek. 

„Mély fájdalmunkat fejezzük ki a veszteség miatt, és részvétünket fejezzük ki a családoknak és a WCK szervezetének” – állt az IDF közleményben. „Rendkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi segélyszervezetek létfontosságú humanitárius tevékenységét, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy összehangoljuk és segítsük tevékenységüket, miközben gondoskodunk biztonságukról és életük védelméről.” 

A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a tragikus incidens megelőzhető lett volna.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi történt? 

Mikor a járművek elindultak a gázai kikötőből, az izraeli sereg még egyeztetett a WCK-val, azonban a légicsapásokat irányító központ nem kapta meg az információt a segélykonvojról. 

„Miután a járművek elhagyták a raktárt, ahol a segélyt kirakták, az egyik parancsnok tévesen azt feltételezte, hogy a fegyveresek a kísérő járművekben tartózkodnak, és hogy ezek a Hamász terroristái” – áll a közleményben. 

Az IDF szerint nem azonosította a járműveket a WCK-hoz tartozónak, ezért célba vette a három járművet.

Az IDF szóvivője a CNN-nek elmondta: az illetékes egység „valamit, amit az egyik utas vállára akasztottak, fegyverként  értelmezett, holott az valójában egy táska volt.” A tisztviselő azt is megerősítette, hogy a segélymunkások közül néhányan, akik túlélték a járművükre mért első izraeli csapást, ezután más járművekre menekültek, mielőtt újra lecsaptak volna rájuk. 

A szóvivő elmondta, hogy a megfigyelő drónok éjszaka nem látták a WCK logót a járműveken, ezért fontolgatják, hogy „hőtároló matricákat osztanak szét a segélyjárműveken,” hogy megakadályozzák az ilyen incidensek megismétlődését.

Az IDF két magas rangú tisztet bocsátott el az incidens miatt: a dandár tűzvédelmi parancsnokát és a dandár vezérkari főnökét. Másokat hivatalosan megrovásban részesítettek: a dandárparancsnokot és a 162. hadosztály parancsnokát. 

A közleményben az állt, hogy a csapások megsértették az IDF műveleti szabályait. 

A WCK nem elégedett az IDF vizsgálatával és egy független bizottság létrehozását követelte. Antony Blinken amerikai külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy „Izrael teljes felelősséget vállal az incidensért.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­­g­ö­­s­­ ­l­­á­­n­­y­­o­­­k­ ­­v­­á­­­r­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. április 08. 19:34
Amig a háború-kirobbantó tömeggyilkos terrorszervezet, a HamaSS, nem teszi le a fegyvert, és szabadon nem engedi a túszait, Izrael addig kénytelen harcolni a saját szabadságáért és a megmaradásásáért.
tompika-2
2024. április 06. 15:57
No most is mentegeti a mocskos kis R.C.C. szakértő a gyilkos zsidó tesóit? Nem. Most kussol!
Tarpibp
2024. április 06. 10:22
Undorító náci népség. Érdekes módon ilyenkor a nagy demokráciák nem sietnek vizsgálatot indítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!