Zelenszkijék bejelentették: készek korlátozni az EU-ba irányuló ukrán élelmiszerexportot

2024. március 06. 18:03

Kijev továbbra is azt állítja, hogy nem az ukrán gabona okozza a problémát, hanem az oroszok.

2024. március 06. 18:03

Nyitókép: Lukas Kabon / AFP

***

Ukrajna kész elfogadni a kereskedelmi korlátozásokat az Európai Unióval, hogy eloszlassa a közte és Lengyelország között kialakult politikai vitát, de egyúttal arra sürgeti az uniót, hogy tiltsa be az orosz gabona behozatalát – jelentette ki Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője a Financial Times című brit lapnak adott, szerdán megjelent nyilatkozatában.

Kacska szavai szerint Kijev az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó új korlátozásokat elfogadja, de

az EU-nak meg kellene tiltania azon orosz mezőgazdasági termékek behozatalát is,

amelyek Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül még mindig bejutnak az unióba. „Az átmeneti időszakban az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi forgalom ilyen fajta irányított megközelítése az, amire mindannyiunknak szüksége van” – fogalmazott. „Ami viszont a búzát illeti, nem Ukrajna okoz gondokat a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország” – hívta fel a figyelmet a miniszterhelyettes.

Az EU-ba irányuló orosz gabonaexport több mint 50 százalékkal, 1,5 millió tonnára nőtt 2022 és 2023 között. Kacska azzal vádolta meg Moszkvát, hogy gerjeszti a lengyelországi tiltakozásokat is, amelyet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos is már felvetett.

Az ukrán politikus kijelentette, hogy

Kijev támogatja a Brüsszel által javasolt új intézkedéseket,

amelyekkel júniustól korlátoznák a tojás, a baromfi és a cukor behozatalát, valamint lehetővé teszik az egyes országok számára, hogy elzárják piacaikat az ukrán gabona előtt, kivéve ha azt pusztán keresztülszállítják rajta más országokba.

Kijev a közelmúltban a feszültség csökkentése érdekében abba is beleegyezett, hogy megváltoztassa kukoricaexportjának útvonalát, és a Fekete-tengeren Olaszországba és Spanyolországba szállítsa, nem pedig közúton a szomszédos országokon keresztül. „Önként leállítottuk a kukoricaexportot az összes szomszédos EU-tagállamba. Ennek ellenére újabb rekordmennyiséget exportáltunk 2023-ban, 15 millió tonna kukoricát. Tehát nagy a kereslet az ukrán kukoricára más országokban” – jegyezte meg Kacska.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­­ ­­­v­á­­r­­n­­­a­­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
polárüveg
2024. március 07. 09:07
"Késő most már kisöreg eső után köpönyeg!"
Uztu
2024. március 07. 07:40
He?
szabadabb
2024. március 06. 21:55
Ja bazd+ ezt nem is ti Ukránok korlátozzátok hanem az EU te gyökér zseléhuszár! Így győzitek le az oroszokat... papíron (se) de mind 1.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!