Szélsebesen csúszik bele az éhhalálba Gáza népe, azonnali tűzszünetet követel az ENSZ

2024. március 18. 22:45

Az elmúlt évtizedben csak kétszer volt a világon éhínség, a számok alapján épp kezdődik a harmadik. Izrael tagad.

2024. március 18. 22:45
Israeli attacks on Gaza continue

Nyitókép: Anadolu via AFP

***

„A Gázai övezet bizonyos részeiben a szélsőséges élelmiszerhiány már meghaladta az éhínség küszöbértékét, a tömeges halálozás azonnali tűzszünet és a harcok által elzárt terület élelmiszer-ellátottságának emelkedése nélkül tömeges halálozás áll a küszöbön” adja hírül a Reuters. A vezető hírszolgáltató az ENSZ ügynökségei számára élelmiszerellátottsági adatokat nyújtó Integrált Élelmiszer-biztonsági Fázisosztályzó (IPC) jelentésére hivatkozik, mely szerint

Észak-Gáza bizonyos részein a lakosság 70 százaléka az élelmiszerhiány legsúlyosabb fokozatát szenvedi el – miközben az éhínség megállapításához a küszöb a 20 százalékos érték.

Az IPC jelezte: a halálozási arányról nincs megfelelő adata, de becslései szerint a lakosság tömeges halálozása az éhínségeknél megszokott mértékben már a küszöbön áll, a négy évnél fiatalabb gyermekek esetében pedig már folyamatban van. Katasztrofális mértékű élelmiszerhiányt a gázaiak fele, 1,1 millió fő szenved el, az IPC kategóriarendszere szerinti éhínség által fenyegetett területeken pedig körülbelül háromszázezren élnek.

A mesterséges éhínség lehetősége súlyos kritikát hozott elő Izrael hagyományos nyugati szövetségeseiből. Josep Borrell EU-s külügyi és biztonságpolitikai főkéviselő nemrég egy brüsszeli jótékonysági konferencián úgy fogalmazott: „Gázában már nem az éhínség küszöbén, hanem az éhínség állapotában vagyunk”, s

„az éhínséget a háborúban fegyverként használják, Izrael éhínséget idéz elő”.

Israel Katz izraeli külügyminiszter Borrell szavaira úgy reagált, hogy a főképviselőnek „abba kellene hagynia Izrael támadását, és el kellene ismernie önvédelemhez való jogunkat a Hamász bűntetteivel szemben”. Katz állította: Izrael „jelentős mennyiségű humanitárius segélyt engedett be Gázába földön, levegőben és vízen”. Izrael valóban több utat nyitott meg a humanitárius segély számára, az első segélyhajó már múlt héten megérkezett. A Reuters információi szerint ugyanakkor „a segélyügynökségek azt mondják, hogy továbbra sem tudnak bevinni elegendő ellátmányt, sem pedig biztonsággal elosztani azt, különösen északon”. Hogy a biztonságos elosztást mennyire Izrael és mennyire a Hamász gátolja, arról nincs pontos információ.

A jelentés mindenesetre azt állítja, hogy az éhínség tűzszünettel elkerülhető lenne.

António Guterres ENSZ-főtitkár a jelentés elkészültét követően arra szólította fel Izraelt, hogy biztosítson teljes és korlátlan hozzáférést a segélyszállítmányoknak Gáza minden részéhez. „Ez egy teljes mértékben ember teremtette katasztrófa – és a jelentés világossá teszi, hogy elkerülhető lenne.”

A Reuters visszaidézi: a két legutolsó éhínséget az ENSZ 2011-ben Szomália bizonyos részein, illetve 2017-ben Dél-Szudánban hirdette ki.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. március 25. 20:53
1945 tavaszan a nemetek szenvedtek es eheztek, de mivel ok robbantottak ki a haborut, a vilag le se szarta oket. A HamaSS agresszio miatt az oket hatalomhoz juttato nep szenved s ehezik. Mint 80 eve a nacik.. Talan az araboknak nem kellett volna ÖTÖDSZÖR IS megtámadniuk Izraelt, ÖTÖDSZÖR IS háborút kirobbantani.
Gordon.
2024. március 21. 09:08
Nincs pontos információjuk a segélyszállítmányok állítólagos akadályozásáról (maguk mondják), de Izraelt vádolják ezzel. Miközben Izrael elmondja, hogy semmiféle akadályt nem állít az ügyben. Észak Gázában rosszabb állítólag a helyzet. Miért vannak ott civilek most is többszázezren? Ott a hamasz megint mozgolódik! Mond ez valamit az ellátással kapcsolatban? Hát igen, nem könnyű feladat ellátni 2 millió embert napról-napra egy háborús területen (amit na ki robbantott ki?), amihez évtizedek óta napi több ezer teherautónyi rakomány volt szükséges. Nem rémlett fel a Gázát menedzselő ENSZ-nek és az arab országoknak korábban, hogy a pár évtized alatti 10-szeres szaporodás egy Budapestnél kisebb területen bajhoz vezet és nem tartható? Ahelyett, hogy ezt támogatták, talán gondolni kellett volna egy tartós megoldáson a pénzelés, ingyen ellátás és alagútépítes-fegyverkezés helyett!!! Az állandó rakétázásról nem is beszélve, ami ellen a támogatók nem tettek abszolút semmit.
szabadabb
2024. március 20. 21:22
Két dolgot tudnak nagyon : allah akbarozni, meg jajveszékelni... Tessék földet művelni alagútásás meg rakétagyártás helyett és akkor nem kéne éhendögleni egy háborúban! Basszátok meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!