Sokat fogyaszt az autója? Egy tank még többet (videó)

2024. március 02. 06:35

„A mintegy 28 millió katona a világon hatalmas karbon bakancsnyomot hagy” – hangzott el a Telex és a Deutsche Welle videójában.

2024. március 02. 06:35

A klímakutatók folyamatosan ostorozzák a nagyobb autók tulajdonosait, akiknek járművei 15 litert fogyasztanak 100 kilométeren, közben az nem zavar senkit, hogy egy orosz tank 240 litert is fogyaszthat. Egy amerikai pedig 455 litert. 

A hadsereg több szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a polgári légiközlekedés 

– idézett egy tanulmányt riportjában a Deutsche Welle.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy amióta a világ diplomatái rendszeresen összegyűlnek, hogy az éghajlatváltozás kérdéseiről egyeztessenek, egy valami hiányzik a napirendről: a hadseregek. 

Ez nem véletlen, 

a katonai kibocsátásokról szóló jelentéstételt az Egyesült Államok kérésére nagyrészt kihagyták az 1997-es kiotói jegyzőkönyvből, 

abból a dokumentumból, amely az aláíró országok számára kötelező kibocsátási célokat határozott meg. A 2015-ös párizsi megállapodás ugyan változtatott ebben, de továbbra sem írta elő a hadászati kibocsátásokról szóló jelentéstételi kötelezettséget – ismertették.

Az adatok mind a mai napig nagyon foghíjasok. Tavaly év végén, az ENSZ dubaji klímacsúcsát (COP28) megelőzően fordult elő első alkalommal, hogy a hadsereg és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot röviden megemlítették egy kulcsfontosságú jelentésben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében megjelent videóban elhangzott, hogy a hadsereg azért kivétel, mert a társadalom védelmével különleges feladatot lát el. A másik ok pedig, hogy az államok alig szolgáltatnak adatokat, mert 

titokban akarják tartani fegyveres erőik erejét, fegyverzetét és taktikáját.

Egy londoni székhelyű szervezet most mégis közzétett egy korlátozott adatokon alapuló becslést: eszerint a hadsereg a világ összes üvegházhatású gázkibocsátásának 5,5 százalékáért felel, összehasonlítva a nemzetközi légiforgalom alig 3 százalékot tesz ki. „Tehát a mintegy 28 millió katona a világon hatalmas karbon bakancsnyomot hagy”– hangzott el az összeállításában.

A felvételt alább tekintheti meg:

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
 

Nyitókép:

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2024. március 02. 13:44
Nagyon érdekes, hogy miközben a zöld dumát nyomják és elektromosautóznak, addig a háttérben háborúztatnak írtozatos környezeti károkat csinálva. Egyébként az elektromos autózást is elcseszték, mert a kínaiak szétszopatják a bizniszt. -------- Ez a klímavédelmi és zöld hisztéria pontosan a háborús uszítással, és a világméretű fegyveres konfliktusokkal egyidőben visszataszító. Mert ugye a bolygó védelméről kicsit is át lehetne térni, az itt élő emberekre, és a hadiipari kiadásokból, mondjuk az egy heti háborúk költségeiből valaki számításokat végezne, hogy milyen életminőséget lehetne embermillióknak teremteni, akkor kevesebb süketelés lenne úgy mond az üres locsogás szintjén. De láthatóan a pusztítás, ebben benne van az ember, a környezet a nyersanyagok, a légkör, és egyéb károsanyag kibocsátás, az évtizedekben mérhető okozott károk majdani helyreállítása sokkal nagyobb biznisz egyesek számára, mint a békés és nyugodt normális életvitel, -világszinten.
Nimril
2024. március 02. 13:19
Hm, a római legiók mennyivel "zöldebbek" voltak! :D Vissza kéne térni a kézitusához, nyilazáshoz, ostromgépekhez. :D Jut eszembe: a tudjukkik által felrobbantott gázvezetékekből kiszabaduló metán mennyisége hány tehénfing/büfi metánértékével egyenlő, ezt kiszámolta már valamelyik zöld idióta? :D
Nimril
2024. március 02. 13:08
Majd Ursula kiadja az ukázt: az EU-ban csak elektromos harckocsik állhatnak hadrendbe 2030-tól!! A rakétákat pedig szigorúan csak bambuszból lehet gyártani, példaként az ukránok által gyártott, fából készített drónokat kell majd alapul venni! Oszt jónapot. :D
fraktoaster
2024. március 02. 13:00
Nem baj. Majd az EU döntéshozói hoznak egy rendeletet, hogy pl. 2035-től: -csak elektromos harci- és egyéb járműveket (tehát a harckocsitól a tábornoki terepjáróig) lehet majd üzembehelyezni az EU-ban, a benzin és gázolaj használat tilos lesz, -csak lebomló alapanyagból lehet majd lövedéket és egyéb harci felszerelést gyártani, betiltják a hadsereg számára a műanyag használatát, -csak "zöld" energiaforrást használhat a hadsereg infrastruktúrája, -meleg víz használata tilos lesz, a katonák hetente csak 2x fürödhetnek, -éjszaka nem lehet hadműveleteket folytatni, stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!