Itt vannak a számok: a magyarok 86 százaléka ellenzi, hogy NATO-katonák harcoljanak Ukrajnában

2024. március 21. 15:54

A válaszadók 77 százaléka hallott arról, hogy Emmanuel Macron Európa katonai beavatkozását sürgették az orosz-ukrán háborúba.

2024. március 21. 15:54
Amerikai katonák Lengyelországban.

A nyitókép illusztráció. Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

A magyarok 86 százaléka ellenzi, hogy az európai országok katonái vagy NATO-katonák harcoljanak Ukrajnában – derül ki a Századvég márciusi közvélemény-kutatásából, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Azt írták: miután a közelmúltban több európai vezető politikus is – Emmanuel Macron francia elnök háborús retorikájához csatlakozva – felvetette annak lehetőségét, hogy az európai országok katonák küldésével támogassák Ukrajnát Oroszországgal szemben,

a Századvég megvizsgálta a magyar közvélemény álláspontját az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal összefüggő egyes kérdésekről.

Kiindulópontként hangsúlyozzák, hogy a magyarok az orosz-ukrán háború kirobbanásának és elhúzódásának okaiként nagyhatalmi érdekek ütközését, illetve az Egyesült Államok és Oroszország kompromisszumképtelenségét látják. Ennek megfelelően a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) úgy gondolja, hogy a fegyveres konfliktusban nagyhatalmak (az USA és Oroszország) gazdasági és katonai érdekei ütköznek, valamint azért nincs béke, mivel egyik fél sem hajlandó engedni.

Emmanuel Macron – ahogy a Századvég korábbi elemzése rámutatott – a közelmúltban több alkalommal is sugalmazta európai szárazföldi csapatok ukrajnai bevetésének szükségességét. A francia elnök háborúpárti víziója nyomán a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis leszögezte, hogy „nem zárhatjuk ki az Ukrajnának nyújtott támogatás semmilyen formáját”, míg

Petr Pavel cseh elnök támogatná azokat a megbeszéléseket, amelyek egy esetleges ukrajnai katonai jelenlétről szólnának

– írták.

Az említett kérdés közéleti jelentőségét mutatja, hogy a kutatási adatok tanúsága szerint

a válaszadók 77 százaléka hallott arról, hogy Emmanuel Macron és más uniós politikusok, valamint ukrán vezetők is Európa katonai beavatkozását sürgették az orosz-ukrán háborúba

– olvasható a Századvég közleményében.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­g­ö­s­ ­l­­á­n­­y­­­o­k­ ­­v­­á­r­­­n­­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
koronaszepe
2024. március 22. 12:02
Vicc, hol érdekli a kormányt, hogy mit ellenez ill. támogat a magyarok akár 99%-ka...
vanced
2024. március 22. 01:48
Azt hány százalék támogatja, hogy ölbe tett kézzel nézzük, hogy a gennyláda rudzkik azt a szuverén országot foglslják el, amelyiket csak akarják?
Patika
2024. március 22. 01:00
A normális emberek 100 % -a, mert idegenek háborús vitájába idegenként beavatkozni nem igazán szimpi.... Főleg, ha semmi közük nincs hozzáű mellesleg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!