Folytatódnak a gazdatüntetések: rég volt ilyen rossz Ukrajna és Lengyelország kapcsolata

2024. március 08. 12:51

Lengyelországban eldurvultak a tiltakozó gazdák tüntetései – a feszültségnek a lengyel-ukrán kapcsolatok látják a kárát.

2024. március 08. 12:51
null

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Mint arról lapunk is többször beszámolt, hónapok óta tüntetnek a lengyel gazdák az ukrán gabona behozatala és értékesítése ellen, mivel az rontja saját piaci helyzetüket és megélhetésüket.

A folyamatos tüntetések a napokban még jobban eldurvultak,

egyesek összecsaptak a rendfenntartókkal, előkerült a könnygáz is.

Ezt is ajánljuk a témában

Donald Tusk miniszterelnök ellentmondásos helyzetben van. Ukrajna legnagyobb nemzetközi támogatójaként pozícionálta magát, ugyanakkor a lengyel gazdákkal nem tud és nem is akar szembe menni. Tusk az érdekeik képviseletét ígérte otthon és a nemzetközi színtéren egyaránt.

A lengyel felháborodáshullámmal az ukránok nehezen tudnak mit kezdeni, 

kénytelenek saját eddigi legnagyobb szövetségesükkel szembe menni, nekik üzengetni.

A kialakult helyzetnek a két ország viszonya látja a legnagyobb kárát. Mint arról az Infostart beszámol: Daniel Szeligowski a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézete kelet-európai programjainak koordinátora azt mondta az RBK Ukrajna portálnak, hogy a lengyel-ukrán viszony romlása tavaly, a gabonaüggyel indult és most politikai válsággá nőtt.

„Vannak objektív, gazdasági ellentétek. Lengyelország és Ukrajna egymás konkurensei, de ezt rég meg lehetett volna oldani. De sajnos az ukrán oldalon nem látom a politikai akaratot” – jelentette ki az elemző. Szerinte Kijev módszere az volt, hogy „Brüsszelnél akarta elérni, hogy az gyakoroljon nyomást Varsóra, hogy az hátráljon meg”. Ez rövidtávon bejött, de hosszútávon elvezetett a mostani krízishez. A szakértő hozzáteszi: minden demokratikus kormánynak figyelnie kell a közvéleményre. Lengyelországban lehetetlen ezzel szembemenve politizálni.

Az ukrán portál kérdésére, hogy nem játszik-e mindez Oroszország kezére, a szakértő azt mondta: 

„Nem Oroszország találta ki ezeket a problémákat, de felhasználja azokat”. 

Úgy látja: ez a konfliktus rontotta azt, ahogy a lengyelek megítélik az ukránokat, és az érzelmek gerjesztése bizonyosan mindkettőjük ellen játszik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2024. március 08. 16:48
helyes, minél hamarabb basszák seggbe az ukik a tuskót, annál jobb (anal job)!!! :)))))
survivor
2024. március 08. 16:34
contractor-2 Az oroszok iránti gyűlölet a lengyel és az ukrán oldalon mindent felülír. Egy ideig.
survivor
2024. március 08. 16:33
Mondom: a lengyelek egyszer már elfoglalták Kijevet. Ja, az Pilsudski volt.
anonymtalan2
2024. március 08. 15:20
Tuskó most kapja a pofonokat Valóság Nagybácsitól azokkal a hülyékkel együtt akik rájuk szavaztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!