Falnak mehet Macron, ha nem figyel – elmondták véleményüket a franciák

2024. március 13. 06:28

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák körében csökken a katonai segélyezés támogatottsága, a francia elnök mégis egyre harciasabb.

2024. március 13. 06:28

Nyitókép: Christian Liewig – Corbis

***

A francia nemzetgyűlés kedd esti szavazásán nagy többséggel támogatásáról biztosította az Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij által február 16-án Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban.

A kormányfő „tisztelettel adózott az ukrán nép kivételes ellenállása előtt”, amit a képviselők állva tapsoltak meg.

 Franciaország segélyezési stratégiája ellen szavazni azt jelentené, hogy „hátat fordítunk saját történelmünknek” 

– hangsúlyozta a francia miniszterelnök. „Nem szabunk magunknak határokat Oroszországgal szemben, amely semmilyen határt nem szab” – fogalmazott a kormányfő, utalva Emmanuel Macron elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.  

A február 16-án aláírt tíz évre szóló megállapodásban Franciaország vállalja, hogy 2024-ben 3 milliárd euróig további katonai segélyt nyújt Kijevnek, miután 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott. Párizs elsősorban „a tüzérségi együttműködés megerősítését” tűzte ki célul.  

„Önök eltérítettek, kihasználnak és politikai eszközként használnak fel egy jelentős nemzetközi válságot, hogy rövid távú választási programjuk szolgálatába állítsák” az európai parlamenti választások előtt

 – vádolta meg Marine Le Pen a szavazás előtt a kormányt. „Vagy Macron-pártiak vagyunk, vagy azzal vádolnak, hogy Putyin-pártiak vagyunk” – tette hozzá a szavazáson tartózkodó Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője a nemzetgyűlési vitában. 

Sébastien Lecornu védelmi miniszter elmondta: a 2024-re előirányzott 3 milliárd eurós támogatás

 „nem egy csekk Ukrajnának”.

 „Ez a katonai támogatásunk maximális értékének felel meg 2024-ben, mégpedig a francia védelmi iparnak adott megrendeléseket illetően” – tette hozzá.  Három hónappal a június 9-i európai parlamenti választások előtt az Ukrajnának nyújtott támogatás a kampány egyik fő témájává vált, különösen Emmanuel Macron február végi kijelentése óta, amelyekben nem zárta ki, hogy csapatokat küld Ukrajnába, és „nem kíván korlátokat szabni” a Kijevnek nyújtott támogatásnak.  

Bár Emmanuel Macron egyik fő prioritásnak tekinti az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését, a francia közvélemény körében csökken a pénzügyi és katonai segítség támogatottsága.  

A BFM hírtelevízió és a La Tribune című napilap számára vasárnap az Elabe közvélemény-kutatóintézet által készített felmérés szerint 

a franciák 39 százaléka úgy véli, hogy Franciaországnak továbbra is támogatnia kellene Ukrajnát

 gazdaságilag és pénzügyileg, ahogyan azt jelenleg is teszi. 

Ez 11 százalékkal kevesebb, mint 2023 júniusában volt. 

Ezzel párhuzamosan a franciák 26 százaléka szerint csökkenteni kellene a támogatás mértékét, ez 3 százalékos növekedés tavaly nyárhoz képest.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

 


 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szürke Testvérek
2024. március 13. 10:03
Ez a maroknyi Macron nagyokat mond, hogy viszalépve megcsinálhassa az üzletet: 3 milliárd euró az ukiknak, a francia védelmi iparnak adott megrendeléseket formájában. Azaz saját hadiiparát támogatja, ami nem felel meg az eu szabályainak. Ha mi 3 milliárddal így támogatnák iparunk vagy mezőgazdaságunk egyik résztvevőjét, jönne az eljárás.
Jose
2024. március 13. 09:22
"Oroszországgal szemben, amely semmilyen határt nem szab" - mondja a jóképű. ámde buta ember. De, szab, még nem kezdte szarrá bombázni Kijevet például.
marcon-2
2024. március 13. 08:54
Nincs itt semmi meglepetés. Macron utóbbi időben tett nyilatkozatai valószínűleg egyetlen dolgot jelentenek: vagy megfogták, vagy megvették, de végső soron lefeküdt a Deep State-nek, és ezekkel a nyilatkozatokkal tesz hűségesküt... Ha, nagyon neadjisten, eljut a világ arra a pontra, ahová épeszű, érző ember nem kívánja, emlékezzen mindenki, aki még majd emlékezhet, hogy kik dobták a kisebb vagy nagyobb kavicsokat azokhoz a hullámokhoz, amik elmosták - Macron is csatlakozott a társasághoz... De még mielőtt oda jutnánk, talán ideje lenne nemzetközi szinten is aktívabban -tehát akár kampányszerűen- nevükön nevezni azokat, akik a világot égni látni akarják.
Akitlosz
2024. március 13. 08:50
"Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák körében csökken a katonai segélyezés támogatottsága, a francia elnök mégis egyre harciasabb." Nem a közvélemény dönt, hanem csak a hatalom közügyekben. Már eleve azt is a hatalom dönti el, hogy miről készítsenek egyáltalán közvélemény-kutatást. Nem a népet, hanem a hatalmat érdekelő kérdésekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!