Évtizedes vita végére tehet pontot Magyarország és Szlovákia

2024. március 13. 09:03

Megoldást keres a magyar kormány a Bős-Nagymarosi vízerőmű-rendszerrel kapcsolatos problémák miatt, ki is nevezte azt az államtitkárt, aki képviseli a kabinetet.

2024. március 13. 09:03

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

***

A magyar kormány egy olyan megbízottat nevezett ki, akinek az lesz a feladata, hogy kompromisszumos megoldást találjon a Magyarország és Szlovákia közötti, a Bős-Nagymarosi vízerőmű-rendszerrel kapcsolatos problémák és évtizedes viták megoldását illetően – írja a Hospodárske Noviny.

Czepek Gábornak, az Energiaügyi Minisztérium államtitkárának a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánymegbízottként az lesz a fő feladata, hogy

kialakítsa a magyar kormány álláspontját a rendszerről, továbbá a kabinetet képviselje energetikai, környezetvédelmi és nemzetközi jogi kérdésekben.

A több mint 30 éves erőművel a csehszlovákok gyakorlatilag magukhoz terelték az Öreg-Duna vizét, összességében brutális környezetpusztítást végeztek, ám a régi ágrendszer még feléleszthető lenne.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­n­­­y­o­k­­ ­v­­­á­r­­n­­­a­­k­­­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
ekeke1
2024. március 13. 15:52
És még ez is,mert osztrákok is voltak az ügyben: 1990 novemberében létrejött egy magyar-osztrák megállapodás a nagymarosi építkezés leállítása miatt fizetendő költségekről (mivel eredetileg hitelben építkeztek volna az osztrákok). A megállapodás szerint 2.65 milliárd schilling (+kamatok) kellett fizetnie Magyarországnak. 1995-re bontották el teljesen a körgátat.
abcd2k
2024. március 13. 15:36
concrete 2024. március 13. 12:57 Miféle nosztalgia? A Kárpát-medence vízháztartása a roppant egyszerű az általánosban is tanított közlekedő edények elve alapján működik. Jelen pillanatban ez alapján piszok szarul állunk, mert az évszázados folyam rendezések következtében, ami víz befolyik, az ki is folyik elsivatagosítva az országot. Az a folyócska, amiben gyerekkoromban még fürödtem és horgásztam ma már csaknem kiszáradt, épphogy valami kis lötyi és békanyál van a másfél, két méter mély árok alján. A homokhátság vízhiányára már 30 évvel ezelőtt is figyelmeztettek szakemberek. Nézz utána a Szigetköz vízháztartásának.
julius68-2
2024. március 13. 15:28
Magyar részről ez az egész jól el lett kurcizva. Segítettek itt felverni a habot az osztrák környezetvédők, hogy vásároljuk tőlük a hegyi vizek által termelt villamosenergiát és télen mikor befagynak, majd visszaadjuk nekik, ahogy addig volt és ne legyen sajátunk. Ám amikor az ausztriai bőrgyár miatt habzott a Rába, jó osztrák patrióta módjára kussoltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!