Döntött az EU az orosz és belarusz gabonáról, íme a részletek!

2024. március 22. 15:10

Újra vámot vezet be az orosz és belarusz agrártermékekre az Európai Bizottság a gazdatiltakozások hatására.

2024. március 22. 15:10

Fotó: Bloomberg/Getty Images

Az európai gazdák

számos országban tiltakoztak az elmúlt hónapokban

a keletről érkező mezőgazdasági termékek, köztük a gabona importja miatt. A gazdák szerint a keleti, olcsóbb és sok esetben rosszabb minőségű termékek igazságtalan versenyelőnyhöz juttatják az EU-n kívüli termelőket hozzájuk képest. Az elmúlt hetekben különösen az ukrán gabonaimport miatt tiltakoztak az EU-n belüli gazdák, de egyes országokban az orosz és belarusz agrártermékek behozatala is tiltakozásokhoz vezetett.

Az Európai Bizottság most az orosz és belarusz import ellen lép fel: az európai tagállamok vezetői jóváhagyták azt a bizottsági tervet, amely új vámot vetne ki e termékekre – írja a Politico.

Ursula von der Leyen szerint 

a cél az, hogy megakadályozzák az orosz gabona uniós piacokat destabilizáló importját;

 és ezzel megakadályozzák azt is, hogy a bevételeket Oroszország felhasználja a saját céljaira. Von der Leyen arról is beszélt, hogy az oroszok illegálisan juttatnak be „lopott ukrán gabonát” az európai piacokra.

A kedvező időjárás miatt Oroszországban nagyon jól alakult a gabonafélék termése az elmúlt két évben, amiket olcsón tudott eladni a világpiacokon. Ez az ukrajnai háború kitörése miatti ideiglenes áremelkedést is le tudta törni.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­s­­ ­­l­­á­­n­y­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­­a­­k­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Kanmacska
2024. március 22. 19:38
Ha az orosz gabonára vámot vetnek ki, attól biztosan kevesebb ukrán szar jön be vámmentesen az unióba! Ezeknek a rohadékoknak nem Európa, hanem az ukrán szörnyállam, közvetve meg az USA érdeke a fontos.
valerian-0
2024. március 22. 19:19
Mekkora gyökér ez az ursula.
zsocc44
2024. március 22. 19:03
Az EU green deal nevű elmebaja miatt tiltakoznak ez a gazdák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!