Az európai szuverenitást erősítené Franciaország

2024. március 08. 19:38

Az élelmiszer-szuverenitás stratégiai fontosságú a franciák szerint. Európa riválisai, főleg az oroszok az agrártermékeket fegyverként használják– jelentette ki a francia agrárminiszter.

2024. március 08. 19:38
FRANCE - QUESTIONS TO THE GOVERNMENT AT THE NATIONAL ASSEMBLY
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marc Fesneau francia agrárminiszter a párizsi Nemzetgyűlésben beszél 2024. február 13-án  /  forrás: Virginie Haffner / Hans Lucas via AFP

 

Európa naivan áll az élelmiszer-szuverenitás kérdéséhez, pedig az agrártermékeket fegyverként használják más entitások – szögezte le a párizsi parlament védelmi bizottságának ülésén a francia agrárminiszter. Marc Fesneau úgy vélte, Európa „kollektív hibát követ el, amikor lefegyverezte magát” az élelmiszer-szuverenitás frontján – írja az Euractiv.

A miniszter értékelése szerint az amerikaiak és a kínaiak ezen a téren megelőzték Európát, tudatos élelmiszerexport-politikájuk van, míg Európa ezt még nem érti. 

Franciaország azonban stratégiájának központi elemévé tette a kérdést, céltudatosan csökkenti a függését a külföldi agráráruktól, 

így az állatetetésre használt takarmányok, a gyümölcs, a zöldség vagy a baromfitermékek terén.

Fesneau a meghallgatáson több mezőgazdasági projektet jelentett be, ezek között is kiemelten beszélt a műtrágya-gyártás stratégiai szerepéről. Mivel az európai gazdák az orosz és az ukrán műtrágya-szállításoktól függnek, ezt a függést úgy lehetne oldani, ha az európai vállalkozások a műtrágya előállításában az ásványi nitrogénről a szerves nitrogénre állnának át. 

A másik kiemelt projekt a durumbúza-termelés fellendítése. 

A francia termelők stabilan exportálnak más EU-tagországok piacára, és az észak-afrikai régió országaiba is, a jó adottságok miatt az éghajlat-változásnak ellenálló fajták jó termésátlagot képesek hozni, így a francia részesedés a világ durum-exportjából jelentősen nőhet. 

A francia tárcavezető végül szót ejtett a jelenlegi európai gazdatüntetéseket kiváltó olcsó ukrán gabonáról is. Úgy vélte, az oroszok célja jelenleg az, hogy elfoglalják a korábban ukrán gabonára épülő afrikai piacokat, az „élelmiszer fegyverré vált”.

Marc Fesneau támogatta Ukrajna EU-csatlakozását, de figyelmeztetett: Ukrajna integrációját jól elő kell készíteni, hiszen 

az ukrán mezőgazdaság nagyon versenyképes, olcsóbb agráráruk termelésére képes. 

Az ukrán gazdaságok jövőbeli uniós agrártámogatását a miniszter nem vitatta, de jelezte: Ukrajnának hozzá kell majd járulnia az „élelmiszerekért folytatott globális harchoz”, míg a szuverenitási stratégia francia értelmezésben azt is jelenti, hogy az EU nem engedi be piacára azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az uniós élelmiszer-biztonsági szabványoknak.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­g­­ö­­s­­ ­­­l­­á­n­y­­o­­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
EX_Terminator
2024. március 09. 06:15
Terelnek a szarháziak. De mocskosul... Elismételjem nekik is ugyanazt, amit tuskócskára mondtam amikor az oroszokat hibáztatta, miközben ők engedik át az ukrán dömpingszart, és ez a baj? Minek? MIND TUDJUK HOGY MI A VALÓS PROBLÉMA, és őkelmék az ilyennel csak még mélyebbre ássák magukat.
rasdi1
2024. március 08. 20:38
Szabad piac? Maszlag. Az európai agrártermelőknek az a problémájuk, hogy az agyonszabályozottságukkal mintegy összekötött lábakkal akarják őket versenyfutásra késztetni. Egyébként az élelmiszer önellátásnak egy másik akadálya a mezőgazdaságilag is használható területek kivonása a művelésből. Akár raktározási akár egyéb befektetési célokkal.
iSTaR_GoM
2024. március 08. 20:15
Feltalálták a spanyolviaszt. Talán a gazdatüntetések döbbentették erre rá mikronkát? De még mindig van min rágódni - egy gombafelhő alatt ennek semmi jelentősége nem lesz. El kéne jutni oda, hogy a háborút kéne befejezni, nem pedig NATO tagállamokból humánhadianyagot küldeni az ukránoknak. Ha így haladnak, előbb vagy utóbb ennek az ideje is eljön. Még a saját példájukból sem tanulnak - Napóleon az angolokat szankciózta, ő is belebukott - mindenki megkerülte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!