Putyin narratívája

2024. február 12. 17:06

Maga az interjú nem igazán tartalmaz újdonságot, az újdonság talán az, hogy az orosz elnök logikus rendbe foglalta mindezt.

2024. február 12. 17:06
Vlagyimir Putyin
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A világ most megismerhetett egy olyan elbeszélési módot, amivel persze lehet vitatkozni és egyet nem érteni, de azt kétségbe vonni, legalábbis most már, hogy ez is egy lehetséges értelmezése a világnak, amely logikus rendben próbál magyarázatot, mégpedig teljesen eltérő magyarázatot adni arra, amire a globális hatalmi rend már megadta az egyetlen helyes választ, nos, azt nemigen lehet. Ezért olyan óriási botrány ez az interjú, bár azon érdemes elgondolkodni, hogy vajon miként kerülhetett rá sor.

Annyira naivak nem lehetünk, hogy azt feltételezzük, hogy az interjú kizárólag Tucker Carlson személyes döntése, hogy csak az újságírói bátorsága és tehetsége elégséges volt ahhoz, hogy mindez megtörténjen. Ahogy mondani szokták, ez szükséges, de nem elégséges feltétel. Az interjú létrejötte és az orosz narratíva látványos belépése a globális beszédtérbe olyan tektonikus globális hatalmi elmozdulásokat sejtett, amelyekről egyelőre nem nagyon lehet pontos képünk, de érdemes eltöprengeni róluk.

Maga az interjú mindazok számára, akik eddig sem kizárólag a globális hatalmi rend narratíváját fogadták el egyetlenként, nem igazán tartalmaz újdonságot,

az újdonság talán az, hogy az orosz elnök logikus rendbe foglalta mindezt.

Talán arról lett volna még érdemes kérdezni az orosz elnököt, hogy mikor ezt a kiprovokált háborút elindította, mennyire volt tisztában azzal, hogy az ő narratívája a legcsekélyebb mértékben sem fog »átjönni« a globális beszédhatalom blokádjain. Ez eddig valóban így is volt, és aligha volt elképzelhető e blokád ilyen látványos áttörése.

Mivel ennek az interjúnak a létrejötte teljesen szembemegy az amerikai világbirodalom uralmi struktúráinak stratégiai érdekeivel és törekvéseivel, ez az akció »valaki másnak« tulajdonítható, egy olyan erőnek, amely az amerikai birodalom feletti hatalmi térben lakozik. Feltehetőleg a »birodalomkiválasztó főhatalom« ezzel az akcióval intézett figyelmeztetést az amerikai birodalom uralmi struktúráihoz. Hogy aztán a birodalom megérti-e az üzenetet, az az elnökválasztáson dől el.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. február 13. 18:48
Mi a szoc'musban hozzá szoktunk a sorok közti olvasáshoz, a nyugati rádiók mellett. Magam még a tiranai magyar adást is hallgattam, Kína hangja volt. Az interjú az amerikai és a nyugat más népeinek lehet újdonsággal bíró. Mi kb. képben vagyunk.
auditorium
2024. február 13. 17:10
Már az is nagy szó, h. a youtube-on angolul és magyarul is meghallgatható ez az interjú és több száz millióan megnézték. Eddig Puty. véleményét nem hallhatta a nyugati közönség, kizárólag Zelét mutatták kezdetben hatalmas képernyőn az összes parlamentben. Kezdetben nagy volt a segitőkészség, az eufória az ukrán győzelemért, VITAM ET SANGUINEM ( SED AVENAM NON -életünket és vérünket, de zabot nem). A több mint 2 évi harcok, embargók, EU-s támogatások Európa gazdaságát is megingatták és polgárai inkább diplomáciai megoldást szeretnének mint újabb és újabb fegyverszállitást, az orosz határok megsértését, ami belesodorhatja a Nato-tagországokat az öldöklő háborúba. A volt szoc. országok most kezdtek felszárkózni gazdaságilag a fejletlenebb nyugati országokhoz, erre tessék itt vannak a háborúk, a növekedő infláció, az energia mizéria, rövidesen az élelmiszer is kevesebb és drágább lesz, mert a gazdák tiltakoznak az Eu-n kivüli ellenőrizetlen olcsó, de káros termékek miatt.
tintapaca
2024. február 13. 16:27
Az Európa Nyugat - amelyhez a XX. században csatlakozott Japán és az USA -, XII. Károly svéd király óta próbálta Oroszországot elfoglalni, és újabban már Szibéria felosztásáról beszélnek. Az angolszász világhatalom - és a mögötte lévő erő -, kiépítette a saját világuralmi intézményrendszerét az ENSZ-től az IMF-en és a Világbankon keresztül a nemzetközi minősítő intézményekig, a SWIFT-rendszerig, sőt a GPS-ig, így biztosítva globális hatalmát a Föld országai felett. A kínai vezetők, 2013 óta Hszi-Csin Ping elnök és Putyin felismerve ennek országaik számára káros hatását, megkezdte ezt az intézmény rendszert - sikerrel - lebontani. A háttréhatalom ez ellen min den eszközzel - helyi háborúk kirobbantásával is -, küzd. Esélye kevés, de még sok kárt okozhat, többek között nekünk is.
Skageröge
2024. február 13. 13:56
Hibák Bogárnál 2.: a putyini világelrendezési hajlamok korántsem csupán az "amerikai birodalom uralmi struktúráinak" nem felelnek meg. Bár úgy volna, hogy mást nem fenyegetnének, csak azokat a struktúrákat! De sajnos a helyzet nem kevésbé ingoványos, mint a 20. századi területi visszacsatolások időszakában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!