Megindultak a csehek is – több száz traktorral vonultak fel a gazdák Prágában (VIDEÓ)

2024. február 19. 11:31

A cseh agrárminiszter nem kíván a tiltakozókkal tárgyalni.

2024. február 19. 11:31

Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle.

A cseh agrárminiszter nem kíván a tiltakozókkal tárgyalni

A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, és ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

„Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljen azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

A hétfő reggeli órákban 

mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába

 – közölte Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője. A gazdák képviselője ezer traktorról és más technikáról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül is lemondták a tiltakozáson való részvételüket. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

A megmozdulásról készült egyik videót alább tekintheti meg:

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Unió lassan minden tagállamában fellángolnak a gazdatüntetések. A MAGOSZ február 7-ére szervezett demonstrációt a magyar-ukrán határhoz. Záhonynál azért vonultak fel traktoraikkal a termelők, hogy tiltakozzanak, amiért Brüsszel újabb egy évvel meg akarja hosszabbítani az ukrán gabonafélék és élelmiszerek vám- és kvótamentes beengedését az EU piacára, tovább mélyítve a már most is súlyos agrárpiaci válságot. 

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. február 19. 12:36
traktor forradalom aztán majd jön a fülke forradalom is? ....
b-real
2024. február 19. 12:35
Ennek a szervezésében is részt vesz közpénzből az MCC, mint a brüsszelinél? Vagy mint a "magyar gazdák" tiltakozásánál a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a véletlenül pont fideszes korábbi parlamenti alelnökkel (Jakab elvtárs) és országgyűlési képviselővel (Győrffy elvtárs)? :D
pesszimista
2024. február 19. 12:26
Az USA azt szeretné ha amerikanizálódna Európa mezőgazdasága . Ott már lassan eltűnnek a farmerek a legnagyobb földbirtok 2,5 millió Ha-os. Bill Gates a maga 100ezer Ha-jával kisbirtokosnak számít.
I feel the earth move under my feet
2024. február 19. 12:25
Mert Magyarország nem jogállam, azé' tüntetnek.. azt hiszem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!