Lengyel gazdák tüntetése rázhatja meg Donald Tusk kormányát

2024. február 20. 15:51

Ukrajna támogatása és a lengyel gazdák követelései között tépelődik az új varsói kormány.

2024. február 20. 15:51
null

Hónapok óta kitartóan tüntetnek a lengyelországi gazdák saját érdekeik mellett. Az ukrajnai élelmiszerimport elleni tiltakozásuk miatt rendszeres tüntetéseket tartanak, utakat és határátkelőket vesznek blokád alá a gazdák.

Az év végén új kormány alakult Lengyelországban, miután Kaczynskiék konzervatív Jog és Igazságosság pártja kiesett a hatalomból. A Donald Tusk vezette új kormánykoalíció bonyolult helyzetbe került, hiszen Tuskék az elődjeikhez hasonlóan Ukrajna elszánt támogatói, ugyanakkor most éppen az ukrán érdekek ellen, ámde lengyel érdekek mellett tüntetnek a lengyelországi gazdák.

Tusk nem akarja élezni a konfliktust

A Politico arról ír, a tüntetéseik jövő héten érik el a csúcspontjukat, amikor traktoros felvonulást tartanak majd Varsóban. A gazdák ezzel akarnak nyomást gyakorolni a Tusk-kormányra. Donald Tusk a minap arról beszélt, hogy nem is tud más európai politikust mondani, aki jobban kiállna Ukrajna ügye mellett, mint ő maga. De mihez kezd akkor, amikor Ukrajna és a lengyel gazdák érdekei ütköznek egymással? Az ukrán hatóságok folyamatosan elítélik a lengyel gazdák akcióit, mondván, hogy ez ront az ukrán gazdaság helyzetén és ezzel Ukrajna orosz agresszióval szembeni ellenállását gyengíti.

A lengyel kormány nem akar szembe szállni sem az ukránokkal, sem a lengyel gazdákkal. A helyettes agrárminiszter, Michal Kolodziejczak pedig ki is állt a tüntető gazdák mellett.

A lengyel emberek 77 százaléka egyébként a lengyel gazdákkal ért egyet, ezért Donald Tusk sem akarja élezni a konfliktust velük. Mint a Politico írja, Tusknak törékeny koalíciója van liberális, baloldali és agrárpártokból, így bármilyen rossz lépés a koalíció szakadásához vezethet. A gazdák és támogatóik szavazataira is szüksége van a soron következő lengyel választásokon, az áprilisi regionális választástól az EP-választásig.

Tusk a minap arról beszélt:  a fokozódó konfliktus hirtelen ukrán-ellenes érzelmek felfokozódásához vezethet Lengyelországban. Ezt a Politicónak megszólaló lengyel szakértők is megerősítik: a hétköznapi lengyelek körében fokozódik a fásultság a háborúval kapcsolatban, valamint a feszültség az ukrán menekülttömegekkel együtt járó társadalmi problémák miatt.

Nyitóképen: Donald Tusk (MTI/PAP/Adam Warzawa)

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. február 21. 00:33
Az öszödje már megvolt. Most jön a folytatás.
irmag2
2024. február 20. 22:22
Továbbra is éljenek a lengyel gazdák! Szívemből kívánom, hogy tudják életben tartani magukat!
atti64
2024. február 20. 22:08
LÁMPAVASRA VALO DE MINIMUM A GAZDÁK KÖSSÉK A TRAKTOR UTÁN!!!!!!!!!!!!!!!!!
Intar
2024. február 20. 20:35
Pedig tusk'ó szívesen közéjük lövetne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!