A Konzervatívok és Reformerek pártcsaládból csábítana magához pártokat Von der Leyen

2024. február 22. 17:37

Az Európai Bizottság elnöke szerint az ECR egyes pártjai átigazolhatnak az Európai Néppártba (EPP), aminek a jobbratolódása miatt vannak kiakadva a balliberális oldalon.

2024. február 22. 17:37
VON DER LEYEN, Ursula

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a júniusi európai parlamenti választások után a konzervatív ECR egyes pártjai csatlakozzanak a jobbközép Európai Néppárthoz az új Európai Parlamentben – írja az Euractiv.

Arra az újságírói kérdésre, hogy személyesen nyitott lenne-e az ECR-rel való koalícióra, úgy válaszolt, kész együttműködni olyan erőkkel, amelyek nem lépnek át három „vörös vonalat”, 

azaz Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és tiszteletben tartják a jogállamiságot.

A határvonal az, hogy kiállnak-e a demokrácia mellett? Megvédik-e az értékeinket? Szilárdan kiállnak-e a jogállamiság mellett? Támogatják-e Ukrajnát? És harcolnak-e Putyin azon kísérlete ellen, hogy meggyengítse és megossza Európát? Az ezen kérdésekre adott válaszoknak nagyon világosnak kell lenniük” – mondta.

Von der Leyen azt is kiemelte, még nem tudni, hogyan alakulnak majd a jövőbeni európai parlamenti erőviszonyok, ami felveti annak lehetőségét, hogy az ECR-delegációk közül néhány az Európai Néppárthoz kerül.

Nem tudjuk, hogy a választások után kik alkotják majd az Európai Konzervatívok és Reformerek táborát, mely frakciók hagyják el az ECR-t, és csatlakoznak például az EPP-hez, ami szintén lehetséges” – nyilatkozott Von der Leyen. Más politikai pártok, például a szocialisták, a zöldek és a baloldal elítélték az EPP elmúlt hónapokban többször érzékelhető jobbratolódását.

A hét elején Von der Leyen bejelentette azt is, 

hogy újrázna az Európai Bizottság elnöki posztján, 

Manfred Weber néppárti elnök pedig szintén kinyilvánította, hogy az EPP  egyetlen jelöltjeként pályázik a pozícióra. 

Weber 2019-ben a jobbközép pártcsalád csúcsjelöltje volt, a jelölését akkor több uniós vezető, így Orbán Viktor és Emmanuel Macron volt francia elnök is ellenezte. Végül, az utolsó pillanatban kompromisszumos jelöltként Von der Leyennel állapodtak meg, aki mindössze kilenc szavazattal nyert. Akkor az ECR lengyel PiS-tagok támogatását kapta, és valószínűleg ismét számíthat néhány ECR-tag, például Giorgia Meloni Fratelli d'Italiájának támogatására.

A Europe Elects legutóbbi felmérései szerint az ECR valószínűleg a harmadik frakció lesz az Európai Parlamentben. 

 

Nyitókép: Ursula von der Leyen (MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kailniris
2024. február 22. 19:33
kissé átlátszó próbálkozás az internáci 2/3-os hatalom átmentésére a választások után.
csapláros
2024. február 22. 19:24
Nincs itt kitalálva semmi. Nyílt titok, és a Van de Lejjebb éppen azzal operál, hogy ha a Fidesz belép a 12-16 tagjával a 68 tagú ECR-be, akkor a 3 tagú svéd frakció kilép az EPP örömöktől tágra tárt karjai közé...Kac-kac...
Szerintem
2024. február 22. 18:46
Pórázra akarja őket venni. Amúgy úgy tudom, hogy az EB elnökének kötelező pártsemlegesnek lennie, de úgy látszik, hogy már semmi se számít.
oberennsinnen49
2024. február 22. 18:36
"Vedd e varázsfüvet át és evvel lépj be a házba, ez veszedelmed napját elhárítja fejedről. Kirké rettenetes cseleit tudtodra adom most. Készít majd kükeónt néked, de beléveti mérgét. Meg nem bűvölhet mégsem, mivel itt e varázsszer, mit tőlem kaptál, nem hagyja; de mondom a többit: rögtön amint rádcsap hosszú vesszővel az úrnő, jóhegyü kardod a combod mellől rántsd ki azonnal, ronts neki Kirkének, minthogyha megölni akarnád. Ő ettől megijed, s kér majd, hogy eredj vele hálni; ekkor az istennő ágyától vissza ne húzódj, így oldozza fel őket, s téged szívesen így lát; mondasd el vele mégis a boldogok esküszavát, a legfőbbet, hogy nem tervel már ellened új bajt, hogy ha ruhád leveted, nehogy elvegye férfierődet.«" Be kell venni a varázsfüvet, amely padlóra teszi ezt a rút Kirké VDLeyent...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!