Újra kegyelmet adna a PiS két letartóztatott politikusának a lengyel elnök

2024. január 11. 17:36

Az erről szóló indítványt már az igazságügyi miniszternek is megküldte.

2024. január 11. 17:36

Andrzej Duda lengyel elnök közölte, újból kegyelmi eljárást ad annak a két PiS-es politikusnak, akiket kedden tartóztattak le az elnöki palotában Varsóban – közölte a Bloomberg.

Az erről szóló indítványt már Adam Bodnar igazságügyi miniszternek is megküldte.

Ezt is ajánljuk a témában

Duda úgy tette meg a bejelentést, hogy  a jelenleg vidéki börtönökbe szállított Mariusz Kaminski és Maciej Wasik felesége is mellette állt. A lengyel elnök reméli, hogy a mostani nyilatkozata segít majd lecsillapítani azt a feszültséget, amely Lengyelországban az új koalíciós kormány megalakulása óta kialakult. Mint ismert, mindkét fogvatartott politikus éhségsztrájkot folytat e pillanatban is. 

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot az általuk 2007-ben, a Jog és Igazságosság (PiS) párt első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett hatáskörtúllépés miatt. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Holownia, az alsóház (szejm) elnöke megfosztotta Kaminskit és Wasikot képviselői mandátumától és ezzel mentelmi joguktól, amit múlt pénteken érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívül ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. január 12. 12:33
Az igazi "demokratikus" választásokhoz a legfontosabb hozzávaló, hogy a választók tisztában legyenek az ország dolgaival, azokat önállóan, az ellenzék blablájának szellemileg ellenállni tudva, a saját és az ország érdekeit felismerve, gondolkodni és dönteni tudjanak, külöldi befolyás nélkül Az ellenzék meséit mindig fenntartásokkal kell fogadni, mert az ö céljuk mindig és elsösorban az, hogy megragadják a hatalmat. Tehát az ellenzék soha nem pártatlan. Az önmagában szükséges, hogy az ellenzék a kormányt ellenörizze és a hibákat szóba hozza, ez a dolguk. Ezt persze mindig eltúlozva teszik. Azonban, ha a ellenzék fel ist tudja mutatni a kormány hibáit, ez messze nem jelenti azt, hogy ök jobban csinálnák. És pontosan ezen van a hangsúly. Nem akkor és nem azért kell kormányt váltani, mert a kormány hibákat követ el, hanem azért és akkor, ha az ellenzék a kormánynál LÉNYEGESEN jobban tudná csinálni. Hacsak "egy kicsit jobban" tudná, még akkor sem éri meg a nagy felhajtást, a zürzavart.
Tommaso
2024. január 11. 19:18
Paweł Lisicki szerint a káoszteremtés miatt küldték visza Brüsszelből Tuskot Lengyelországba. Hihetetlen, mekkora baromságokkal szopatják a jobboldali agymosott tömeget Orbánék !!! Tuskot szabad és demokratikus választásokon a lengyel nép választotta kormányfőnek. Lehet hogy ez egyes fővárosoknak, tetszik, más fővárosoknak, vagy felcsútféle falvaknak nem, de ez nem számit. CSAK a lengyel nép szava. És ők azt mondták (legalábbis 4 éves időtartamra, HAJRÁ TUSK!
Sztrovacsek
2024. január 11. 19:13 Szerkesztve
Szerintem 2024. január 11. 19:02 Szerintem meg buta vagy te ehhez, mint a tök. Az elnöki kegyelem csupán az ítélet végrehajtására vonatkozik, attól még az elítélt bűnös marad, és büntetett előéletű. Jogerős ítéletet csak feljebbvaló bíróság helyezhet hatályon kívül, vagy semmisíthet meg. A köztársasági elnöknek ebben kuss a neve. Ebben az esetben ha újra elítélik őket, a lengyel elnök újra gyakorolhatja kegyelemadási jogát. Egy kegyelem nem egy életre szól, csak egy adott ítélet végrehajtása alól ad felmentést. Mellesleg a lengyel elnök egy balfasz volt amikor kegyelmet gyakorolt, mielőtt az ügy a legfelsőbb bíróságot megjárta volna. Mivel az ítéletet a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte és új eljárás lesz, újra előzetesbe kerültek, de még az is lehet hogy a gyanúsítottakat bűncselekmény hiányában fölmentik, és így jobban járnak mert nem lesznek büntetett előéletűek.
Szerintem
2024. január 11. 19:02
A köztársaságielnök döntését bíróság nem írhatja felül. Márpedig alkotmánysértő módon megtették. Nagyon erős a bosszúvágy a Tusk féle bűnözői maffiában, mert a korrupt ügyleteiket a nevezettek megvakargatták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!