Újabb incidens a Vörös-tengeren: visszafordultak a Maersk hajói

2024. január 24. 18:32

A kíséretükül szolgáló amerikai hadihajókról több rakétát is elfogtak.

2024. január 24. 18:32

Az Egyesült Államok haditengerészete több rakétát is megsemmisített, miközben teherhajókat kísért a Vörös-tengeren, ahol a jemeni húszi lázadók fenyegetik az arra közlekedőket- közölte szerdán a Maersk dán tengeri fuvarozó vállalat. A tájékoztatás szerint a Báb-el-Mandeb szoroson északi irányba áthaladó – amerikai zászló alatt hajózó – teherhajók robbanásokat figyeltek meg a közelben, miközben a kíséretükül szolgáló amerikai hadihajókról több rakétát is elfogtak. 

A teherhajókon nem keletkeztek károk és a legénységnek sem esett bántódása. 

Az incidens miatt azonban a teherhajók visszafordultak, őket a haditengerészeti egységek elkísérték az Ádeni-öbölig. Mindkét teherhajót a Maersk egyik amerikai leányvállalata üzemelteti, amely az Egyesült Államok védelmi minisztériumának, külügyminisztériumának, nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID), illetve egyéb kormányzati szerveinek szokott rakományokat szállítani. 

A teherhajók az Egyesült Államok tengeri biztonsági és önkéntes intermodális tengeri szállítmányozási programjában vesznek részt, ami miatt haditengerészeti egységek kísérik őket a szoros térségében. A húszi lázadók számos támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tengeri hajózás biztonságát veszélyeztető támadások miatt több nagyhatalom is csapásokat mért a húszik jemeni állásaira. A nap folyamán a Pentagon is megerősítette, hogy az amerikai hadsereg éjszaka megsemmisítette a lázadók újabb két, kilövésre kész hajóelhárító rakétáját.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció, Karim SAHIB / AFP

***


 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 25. 11:04 Szerkesztve
"lajajakab11 jan24. 18:40 csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!" Ezt fölösleges volt kérned, hiszen látható, hogy az van a szinteden, csak azt érted meg… :DDD
voltospultos-2
2024. január 25. 08:52
Inog a germano-WASP világrend. Tahóság, kokó, buzulás, nem kár érte. Még fissziós bombát is az ázsiaiak csináltak nekik.
remi
2024. január 25. 07:55
Pedig hugyosjózsi meg sumákricsi már többször is bejelentette, hogy győztek, mindent is kilőttek, a houtiknak bambi. Csak azt felejtették ki a számításból, hogy nagyjából ugyanezekkel az eszközökkel és ugyanazzal a nátó felderítési háttérrel az al-szaúdok évekig bombázták napi szinten a houtikat, aztán a sokadik égő abrams, bredli, egy megtépázott patriot üteg és néhány lángoló szaúdi finomító óta fegyverszünet van. Ergo a houtiknál az, hogy F-16-ok meg F-18-ak bombázzák őket az nem a kivétel hanem a szabály. Az meg, hogy az F-16-ok helyett most sumákricsi typhoonjai bombáztak az nem egy kardinális különbség. Az egészből az a "vicces", hogy helyben barkácsolt, esetleg a perzsáktól kapott max. pártízezer dollárból kendácsolt rakétákra meg drónokra lövöldöznek az usákok meg a britek darabonként 2-3 millió dollárba kerülő (hajóra telepített AEGIS ütegekből) rakétákat, párban, plusz még az úgynevezett világkereskedelem is igencsak úgymond csorbát szenved.
Tara Verde
2024. január 25. 00:18
A húszi lázadók fenyegetése lepkefing. Ha hagyják, hogy ez akadályozza a világkereskedelmet, annak oka van. És a haszonélvezője az, aki a támadásokat semlegesíthetné, de nem teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!