Több pénzt követel az EU-nak a belga kormányfő

2024. január 03. 12:46

Az EU soros elnökségét január elsejétől betöltő Belgium újabb bevételi forrásokat szeretne találni az Európai Unió költségvetése számára. Ugyanakkor több tagállam, így Magyarország sem akar uniós adókat, megnövekedett tagállami hozzájárulásokat látni.

2024. január 03. 12:46
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az európai emberek az EU-tól stratégiai válaszokat, megoldásokat várnak a globális kihívásokra (járvány, háborúk, gazdasági válság), mert ezeket az egyes államok magukban nem tudják megoldani – nyilatkozta a Politicónak adott újévi interjújában a belga miniszterelnök, aki szerint ehhez az EU-nak világosan fel kell vázolnia prioritásait, ezek megvalósításához pedig meg kell mondania, hogy honnan lesz erre pénz. 

Alexander De Croo ezért egy 

olyan előterjesztéssel áll elő a tagállami vezetők felé, amely vélhetően uniós adónem(ek) bevezetését tartalmazza. 

Az uniós portál kérdésére sem részletezte, honnan akar pénzt előteremteni, de a Politico szerint ez három forrásból jöhet: vagy új európai adókból, vagy újabb tagállami hozzájárulásokból, vagy a jelenleg tárgyalás alatt álló hétéves uniós költségvetésből. 

Az EU-nak saját pénze a tagállami befizetésekből és a külső államokból érkező termékekre kivetett vámokból van, 2021-től pedig egy uniós adót vezettek be, a nem újrafeldolgozott műanyag csomagolási hulladékra kivetett adóbevétel az uniós büdzsét gazdagítja – ez azonban csepp a tengerben: az 1200 milliárd eurós uniós büdzsébe évente 6 milliárd eurót hoz csak. 

Ki fizet, és ki kap? 

A tagállami hozzájárulások ügye régi dilemma: a legtöbb tagállam a háborús-inflációs időkben nehéznek találja makulátlanul teljesíteni tagállami kötelezettségeit, ugyanakkor belátják, hogy ha nem teszik, akkor a kohéziós pénzek és a közös agrárpolitika finanszírozása is akadozhat – az EU büdzséjének tetemes részét e két tétel alkotja, és a szegényebb országok felzárkóztatása múlik ezeken. 

Az újabb hozzájárulások felvetését több tagállam – az északi és a keleti államok többsége – elutasítja, 

az uniós adónemek bevezetését pedig szuverenitási ügynek tartják: saját hatáskörük rovására Brüsszel e szektorba is betenné a lábát. 

A költségvetés kérdésében pedig a gazdagabb, befizető államok rigidek: nem szeretnének újabb kiadásokat finanszírozni. 

Az Európai Bizottság 66 milliárd eurós alap létrehozását kérte arra az esetre, ha előre nem látható kiadásai lennének az uniónak – ezt a tagállamok egy része szintén nem támogatta. Az Európai Parlament ötlete az, hogy be kellene vezetni egy uniós környezetvédelmi adót, amely a károsanyag-kibocsátás mértékében sújtaná a tagállamokat, és becslések szerint évente 36 milliárd eurós bevételt generálna.

Tornyosuló problémák 

Az idő sürgeti a döntéshozókat, ugyanis júniusban EP-választásokat rendeznek az uniós tagállamokban, 

júliustól pedig a fél éves uniós elnökséget Magyarország veszi át, amely nem támogatja sem az uniós adókat, 

sem az Ukrajnának folyósítandó újabb, ezúttal 50 milliárd eurós uniós támogatást, nem beszélve arról, hogy maga is várja a jogállamisági vita miatt befagyasztott uniós pénzeit – írja a Politico. 

A decemberi EU-csúcson ráadásul döntés született arról, hogy Ukrajna megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel (Ukrajna EU-tagsága vélhetően az egész uniós támogatási rendszert felbolygatná), ugyanakkor a neki szánt uniós támogatásról nem tudtak az EU vezetői egyetértésre jutni. 

Eközben a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére létrehozott helyreállítási alap és az ukrajnai segélyek miatti nemzetközi hitelfelvételek kamatterhei súlyos terheket raknak a tagállamok vállaira, és még nem sikerült elfogadni a 2021-2027-es uniós költségvetés végső számait sem. 

 

Nyitókép: Alexander De Croo a belga parlament ülésére érkezik 2023. december 19-én  (forrás: JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP)

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2024. január 05. 09:39
Az ukránok maguknak csinálták a háborút, 2014 óta gyilkolták a ruszkikat. Még AZ IS CSODA hogy eddig tűrték az oroszok. Egyék meg amit főztek. Én biztos nem fizetnék nekik egy vasat se. Az unió takarodjon az adórendszerünkből, így is sokat fizetünk, még csak az kéne hogy ez a hitvány ingyenélő társaság pluszpénzt kapjon. Fuckyou. Az EP-t feloszlatni, a képviselők számát levenni 1/3-ra, az adminisztráció-bürokrácia 80 %-át kibaxni és hazazavarni. Innen indulunk.
Nimril
2024. január 04. 11:21
Az EU-nak saját belső finanszírozására sincs pénze, de egy nem-EU-tag országnak akar több milliárd eurós támogatást adni. Minek? Milyen jogalappal? Mi garantálja, hogy azt majd egyszer visszafizetik? Gratulálok. Tehetségtelen, kontraszelektált és kvóta alapon vezető pozícióba jutó, voluntarista bürokraták vezetik ezt a szarfészket. Kár érte.
alexandrosz-2
2024. január 04. 07:59
Nincs itt semmi gond. Majd a vètótlan köpcös geci megszavazza a nagyotmondásai után, mint a 12 szankcios csomagot, meg a partucat hosszabbitasukat. Vagy, mint az üzemanyagok komisszardiktalta minimumadojat. Vagy, mint ursulát. Vagy, mint a covidhitelt, a 7 eves költsègvetést. Vagy, mjnt a bekekeretnek hazidott hohol pénzelést 100 milliárddal. Ha meg nem, kibasszák a teremből, mint legutóbb is.
Zolt
2024. január 04. 05:42
Inkább csökkenteni kell.pl100 al. Abból drónokkal erősíteni az eut. Legyen mivel szükség esetén akár ujrántól akár orosztól védekezni. A sok pénz nem vezetett jó útra drága lett az energia stb. Szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!