Miért gondolom, hogy inkább Jemennél lesz eszkaláció és nem a Hormuzi szorosnál?

2024. január 03. 15:51

Mert mindenkinek ott „kényelmesebb”.

2024. január 03. 15:51
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Több olvasói kérdés is jött az ünnepekben. 

Az első, hogy miért gondolom, hogy inkább Jemennél lesz eszkaláció és nem a Hormuzi szorosnál?

Nos – mert mindenkinek ott »kényelmesebb«. Hormuz zárása nem kínai érdek – Kína az iráni olaj messze legnagyobb (90%) és a szaúdi olaj egyik legnagyobb (20%+) importőre. 

Kína alapvető érdeke visszafogni Iránt, és Teherán alapvető érdeke hallgatni Pekingre. Az USA-nak sem érdeke a választások előtt egy olyen gazdasági megrázkódtatás, amit Hormuz zárása jelentene – olajárak az egekben. Egyedül Oroszország járna jól – de ők azért nem túl erősek a Perzsa öbölben és aligha akarják magukra haragítani Pekinget, Rijádot és Teheránt.  Csekélynek érzem itt az eszkalációs veszélyt – a főbb szereplők érdeke ez ellen szól.

Ha lesz (igazából már van) eszkaláció az Jemen, Vörös-tenger – ott főleg nyugati érdekek sérülnének - de kezelhető módon. Most ott mindenki kakaskodhat, Irán rombolót küld, az amerikaiak és a britek fenyegetnek. És lehet is háború, de ez demó verzió a Perzsa öbölhöz képest.
Hormuz 20 millió barrel/nap – világ fogyasztás 20%-a. Bab el-Mandeb 6 millió barrel/nap. A hajózó folyósó 3-3 km Hormuznál, a Bab el-Mandeb szoros pedig 26 km széles. A Vörös tenger kikerülhető – Hormuz nem – stb..

A nyugati hiradókban lemehetnek a brit és amerikai flotta akciói, kemény vezető Biden és Sunak, de kemények az irániak és a jemeniek is. Win-win.
Mindenki úgy tűnik, hogy csinál valamit – de valójában az igazán veszélyes eszkalációs zónákat – Libanon és maga Irán – kerülik. 

El lehet még bombázgatni Irakban is Szíriában is mind a két fél részéről – a nagy kép szempontjából annak még sokkal kevesebb a jelentősége.

Persze azoknak, akik meghalnak, ez nem vigasz.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2024. január 04. 15:58
Demkó ismét téved. A jemeni huszik nem is sejtik, hogy valójában a háttérhatalom szolgálatában akadályozzák a Vörös-tengeri - Szuezi csatorna útvonalon a szállítást. A lényeg nem az olaj, hanem a Szuezi csatornán keresztül a mediterrán térségbe irányuló kínai export akadályozása. A kínaiak nem véletlenül építették meg Egyiptomnak a nagy hegyet megkerülő párhuzamos csatornát 2015-ben. Már az elején - nem régen -, próbálták akadályozni egy konténerszállító keresztbe fordításával. Ez az útvonal súlyos bevételkiesését okoz az atlanti-parti kikötőknek, köztük Rotterdamnak is. Hamarosan újra rend lesz, a huszikat elintézik a kínaiak.
RasPutin
2024. január 03. 17:11
A Szuezi csatorna milyen útvonalon érhető el? Netán a Vörös-tengeren keresztül?
powerage
2024. január 03. 16:11
" barrel/nap" Az, bazmeg, barrel. "Ha lesz (igazából már van) eszkaláció az Jemen, Vörös-tenger – ott főleg nyugati érdekek sérülnének - de kezelhető módon. " Ha eszük van, a nyugat ott sem ugrál, mert ami haderőt odaküldtek, az lófasz egy igazi háborúban, ráadásul sebezhetőek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!