Ezért bukott meg a francia miniszterelnök

2024. január 09. 12:50

Tovább akadozik Macron elnöksége Franciaországban, miközben az ország olimpiára és EP-választásra készül.

2024. január 09. 12:50
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Hétfőn érkezett a bejelentés, hogy lemond Élisabeth Borne francia miniszterelnök. Emmanuel Macronnak ezért új kormányfőt kell találnia egy kihívásokkal teli év elején, amikor is Párizs olimpiát rendez, a mindig hektikus francia politikum pedig az európai parlamenti választásra készül.

A De Gaulle által bevezetett francia prezidenciális rendszerben mindig az államfőé a döntéshozói főhatalom, a kormányfő pedig elsősorban az elnöki döntések végrehajtója. Ezen túlmenően pedig minden időben kiválóan alkalmas a bűnbak szerepére, hiszen ha az elnöki politika ellenállásba ütközik, ha összecsapnak a hullámok az államfő feje fölött, akkor már gyakorlattá vált Franciaországban, hogy egy miniszterelnök-cserével próbáljon új irányt, új lendületet adni a kormányzásnak.

A 66 éve fennálló elnöki rendszerben ennek megfelelően mindig gyorsan fogytak a kormányfők

 – egyedül Nicolas Sarkozy tartott ki ötéves elnöksége alatt Francois Fillon mellett. Mitterrand hat, Chirac négy kormányfőt fogyasztott el, még a kemény, határozott vezetőnek nehezen nevezhető Francois Hollande is három miniszterelnökkel csinálta végig ciklusát.

Ezt is ajánljuk a témában

Emmanuel Macronnak is negyedik alkalommal kell kormányfőt találnia maga mellé. Hat és fél év alatt előbb Édouard Philippe, aztán Jean Castex, 2022 májusa óta pedig Élisabeth Borne volt a miniszterelnöke, miközben a nagyívű tervekkel elnökké választott 

Macronnak egyre több társadalmi ellenállással kellett otthon szembenéznie,

míg aztán a 2022-es választásokon ugyan saját elnökségét tovább tudta folytatni, de a nemzetgyűlésben elveszítette az őt támogató többséget.

Macron második elnöki ciklusában ezért alapból egyfajta béna kacsaként működik, igaz, elnöki jogköreivel és a nemzetgyűlésben még kisebbségből is áterőltethető döntésekkel – igaz, ilyenkor utána bizalmatlansági szavazással kell szembenéznie az államfőnek – még marad némi mozgástere. A mozgástérre pedig szüksége is van egy ilyen sűrű év előtt, az olimpiarendezéstől az európai parlamenti választásokig, miközben mind a Franciaországban erős szélsőbal és a náluk is erősebb radikális – bár jó ideje mérséklődő – jobboldal két oldalról is támadja őt.

De miért is mondott le Élisabeth Borne miniszterelnök? Elsősorban nyilván épp az elmúlt két év közéleti viharai miatt, amik a legravaszabb politikusokat is felőrölnék. A francia társadalom idegeit az elmúlt évben – is – 

a kormányzat nyugdíjrendszer-átalakítási tervei, valamint a migrációs helyzet borzolták.

Egy Németországgal ellentétben Franciaországban nyílt és éles vita folyik minden lényegi társadalmi jelenségről, s a fentebb emlegetett szélsőbaltól szélsőjobbig mindenki mondja a magáét.

A centrista-liberális Macron-féle kormányzat nehezen tud a társadalmat mélyen megosztó kérdésekben olyan utakon járni, olyan döntéseket hozni, amely mindenkinek megfelelne. A vonalas baloldalnak túl elitista, túl jobbos és rendpárti Macron politikája; a jobboldal viszont globalizációpárti, nemzetet romboló erőket képviselő politikusnak tartja az elnököt, s nem hatja meg őket Macron alkalmi rendpárti vagy nemzeti nagyságról elhangzó szólamai. 

2023 ismét tömegtüntetésektől és néha erőszakos utcai jelenetektől volt hangos Franciaországban

– az elnök kormánya körül pedig meglehetősen elfogyott az amúgy is ritkás levegő.

Macron pártja most már 8-10 százalékponttal van lemaradva a Le Pen-féle Nemzeti Tömörüléstől a közvélemény-kutatásokban. Mivel még az EP-választási kampány kezdete és az olimpiai évad nyitánya előtt vagyunk, s még jó három év van hátra elnökségéből, ez egy jó pillanat az elnök számára, hogy a francia hagyományoknak megfelelően új kormányfővel vágjon neki az új kihívásoknak. 

A korábban szocialista kormányzatok mellett csendes hivatalnokként dolgozó Élisabeth Borne most csendben távozik hivatalából: a mór megtette kötelességét, a mór mehet – az elnök pedig tovább pózolhat az aktív, cselekvő államférfi szerepében.

 

Nyitóképen: Borne és Macron (Ludovic Marin / POOL / AFP)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trinitysum
2024. január 09. 17:59
Tuti, hogy ez a buzi fogja megoldani Fr.o. összes problémáját. Már ki is fejtette, hogy a fő célja az iskolai homofób zaklatások megszüntetése.
Cillei-Ulrich
2024. január 09. 14:26
Ja, van ott még buknivaló bőven.
survivor
2024. január 09. 13:37
A magyar elnöknek mi értelme van? Nem a személynek, hanem a pozíciónak természetesen. A miniszterelnöki rendszerekben: Magyarország, Németország, Kelet-Európa(cseh, szlovák, lengyel, stb.) Görögország. Spanyolorsz. Írország, Baltikum, Balkán,Benelux stb...a főhatalom a Kormányfőé, nem az elnöké. Ennyi eszed van ???? Tudod , pont ilyen GBr is...
survivor
2024. január 09. 13:33
Franciáknál, digóknál, felesleges megtanulni a miniszterelnök nevét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!