Egyre nagyobb a baj: rekordszintet ért el az Egyesült Államok államadóssága

2024. január 03. 13:36

Az adósság a vártnál gyorsabban nőtt a 2020-ban berobbant Covid-járvány miatt.

2024. január 03. 13:36

Az Egyesült Államok államadóssága pénteken átlépte a 34 ezermilliárd dolláros rekordszintet – derül ki az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatokból.

Csütörtökön az adósságszint 33 ezer 900 milliárd dollár, három hónapja 33 ezermilliárd dollár volt.

A 34 ezermilliárd dolláros deficit a vártnál jóval előbb keletkezett. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal, a pártsemleges CBO 2020. januári előrejelzése az októberrel kezdődő 2029-es pénzügyi évre várta a 34 ezermilliárd dolláros hiányt.

Az adósság azonban a vártnál gyorsabban nőtt a 2020-ban berobbant Covid-járvány miatt, ami jelentősen lelassította,

egy időre le is állította az amerikai gazdaságot. A kormány jelentős kölcsönöket vett fel Donald Trump akkori elnök és Joe Biden jelenlegi elnök alatt, hogy stabilizálja a gazdaságot és támogassa a fellendülést. Az élénkülés azonban az infláció megugrásával járt, ami megemelte a kamatokat és megdrágította a kormány adósságszolgálatát.

Hivatalos adatok szerint az amerikai adósság lefontosabb külföldi vásárlói, mint például Kína, Japán, Dél-Korea és az európai országok, csökkentik amerikai állampapír-állományukat. A Peterson Foundation elemzése szerint az amerikai adósság külföldi részesedése 2011-ben 49 százalékon tetőzött, 2022 végére 30 százalékra esett vissza.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. január 03. 22:08
Ez jó hír, remélem nemsokára hiperinfláció lesz náluk és visszatakarodnak a katonáik az országukba.
pesszimista
2024. január 03. 20:09
Amíg az USA vezető szerepben van a világban, addig korlátlanul növelheti adósságát. Még csak a bankóprést sem kell üzemeltetni, elég ha ha a FED egy igérvényt ad ki a nagy bankoknak a forgalomba hozni kívánt összegről. Akkor változik a helyzet, ha a hegemón helyzet megszűnik. Ez bizony eddig mindig hatalmas háborúkat jelentett a világ szára. Ennek az esélye most is fenn áll.
Aerion
2024. január 03. 19:50
furkesz A dollár világot jelenleg nem fenyegeti semmi a világon, hiába próbálja a Mandiner ezt sugallni. Semmilyen adat nem mutat errefelé, konkrétan nem is létezik olyan pénz ami felválthatná. --------------------------- Szerintem 34 ezer milliárd ok van arra, hogy változás legyen. És 7 milliárd ember. A BRICS növekszik, a dollárbirodalom gyengül, és a dollárbirodalom se egyelne konglomerátum. Iszonyú súlyos belső konfliktusok feszítik, közel sincs már az az együttmozgás, mint akárcsak 5-10 éve. Ennek a birodalomnak a belső csatája még hátravan. A vokizmus eleven húsba vágott kés, amit cuppogva forgatnak a sebben. Ha kicsit elcsendesedsz magadban, és figyelsz, meghallod.
Aerion
2024. január 03. 19:43
A BRICS-et nem lehet összevetni a dollárvilággal, a G7-el vagy az EU-val. Teljesen másfajta, sokkal lazább képződmény. A tagjai teljesen másfajta beállítottságú országok. Annyi köti össze őket, hogy nem vették be őket a G7-be. ---------------------- Ez utóbbi elég erős cementáló erő, szerintem. Ha egy olyan ország, mint Irán együtt tud működni Szaúd-Arábiával, az nem gyengeség, se véletlen, ez annak felismerése, hogy közös az érdekük, ez pedig brutális erő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!