A németek ott tartanak, hogy inkább ki kéne lépni az Európai Unióból

2024. január 22. 17:47

Előtte azonban népszavazást csinálnának a Brexit mintájára.

2024. január 22. 17:47
European flag and German flag in the wind

Interjút adott a brit Financial Times-nak Alice Weidel, a második legnépszerűbb német párt, az AfD társelnöke, aki többek között arról beszélt, amennyiben pártja hatalomra kerül, az emberekre bízzák, mi legyen, kilépjenek-e az Európai Unióból. Az Alternatíva Németországnak politikusa szerint az országnak modell, hogy lehet ilyen szuverén döntést hozni és teljes mértékben helyesnek nevezte az unióval való szakítást. 

Az AfD jelenleg a második legnépszerűbb párt Németországban, egyedül az ellenzéket vezető CDU/CSU előzi meg. A közvélemény-kutatások szerint vannak olyan kelet-német tartományok, ahol az AfD vezeti a népszerűségi listát. Weidel szerint ha átveszik az irányítást Berlinben, kezdeményezik az EU reformját, például csökkentik az Európai Bizottság jogait, mivel a brüsszeli szervezet tagjait senki sem választotta meg. 

Alice Weidel. Fotó: MICHELE TANTUSSI / AFP

Ha nem sikerül a reform és nem állítjuk vissza a tagállamok szuverenitását, a népnek kell döntenie és lehet egy népszavazás a kilépésről” 

– jelentette ki. 

A párt társelnöke megjegyezte, valószínűtlennek tartja, hogy 2029 előtt hatalomra kerülnének, hiszen a többi párt karanténban tartja őket, azonban utána már a CDU/CSU koalíció számításai szerint feladja a bojkottot. A hétvégén több tüntetés is volt az euroszkeptikus párt ellen, melyeken több tízezren vettek részt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Heiko Rebsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. január 22. 23:28
Tommaso 2024. január 22. 21:08 "az USA 240 éves történelmében mindössze egyetlen egyszer akart valaki fegyveres puccsal hatalomra jutni. 2021-ben, bizonyos Donald T." Megvádoltak már valakit "insurrection"-al a január 6-án letartóztatottak közül, HÜLYE tomika? Polgárháború meg nem volt HÜLYE tomikánál.
Vikijo
2024. január 22. 23:01
Nem kell kilepni az uniobol senkinek csak at kell alakitani kozos piaccá, es fel kell oszlatni a politizalo parlamentet. Határt kell szabni a bōvítéseknek, kizárva a nagy államokat mint UA és TG, hiszen meg kell ōrizni a nyugat dominanciáját. Az unión kívülre tiltani kell bármi költekezést. Vissza kell fordítani a migrációt és szabályozni kell a demográciát. A jelenlegi biztonsági rendszerek megfelelōek, viszont meg kell ötszörözni a rendōrséget, stb ebben a szellemben.
Tommaso
2024. január 22. 21:08
az USA 240 éves történelmében mindössze egyetlen egyszer akart valaki fegyveres puccsal hatalomra jutni. 2021-ben, bizonyos Donald T. (Magyaro.-on több ilyen is volt, legutóbb 2006-ban, valami O. Viktor) . Az amerikai demokrácia csődje és kudarca, ha ez a bűnöző hatalomra jut, mégpedig a valaha oly szabadságszerető amerikai polgárok akaratából. De nincs veszve semmi. Európán még marad vagy 50 demokratikus jogállam. "A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" is.
Tommaso
2024. január 22. 21:07
Annak esélye, h Németország valaha is otthagyja az EU-t, valamivel kevesebb, mint NULLA% Ez nem cáfolja azt, hogy a történelem néha produkál váratlan dolgokat. De nem annyira váratlant, hogy Anglia kilépne Nagy-Britanniából, vagy az CCP kilépett volna a Szovjetunióból. Vagy hogy a németek esetleg a franciák távoznának a velük szinte = EU-ból. --------------------------------- *az örökös vitavesztes kötözködő troll, bizonyos 5m007h 0p3ra70r, megpróbált ellen-érvelni, de egyetlen értelmes szó sem jutott az eszébe. Igy maradt a primitiv személyeskedésnél,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!