A háború sokkja után az ukrán gazdaság a helyreállás felé fordult, a helyzet stabilizálódott

2024. január 18. 18:01

A korábbi nehézségeket, úgy mint az energiakimaradások, vagy bizonyos termékek áruhiánya, megoldották.

2024. január 18. 18:01
Davosban beszélgetett Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij.
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A kolléganőm Szigethy-Ambrus Nikoletta az ukrán gazdaság alakulását vizsgálta az elérhető statisztikai adatok alapján. Az eddig elérhető 2023-as adatok szerint a legtöbb ukrán gazdasági mutató a 2022-es évhez képest javult. A GDP 2%-os növekedést ért el, ami az ezt megelőző 2022-es évi -29,1%-os értékhez képest kiemelkedően jó eredmény. Az idei becslések további gazdasági növekedéssel számolnak (Ukrajna Gazdasági Minisztériuma szerint a növekedés elérheti a 4,6%-ot, az Európai Bizottság 3,7%-os bővülést vár). 

Az infláció mértéke a korábbi 26,6%-ról 2023. végére 15,5%-ra csökkent, az idei év elejére már 10% alatti inflációval számolnak.

Talán az egyik legérdekesebb adat, hogy az országban dúló háború ellenére 2023-ban növekedett a beruházások mértéke, és ez a mutató idén a várakozások szerint még nagyobb mértékben emelkedhet: 29,6%-kal. A beáramló külföldi közvetlentőke-befektetések (FDI) 2023 folyamán folyamatosan növekedtek, vagyis a befektetői bizalom kezd visszaállni. Egyre több vállalat jelezte az elmúlt néhány hónapban, hogy a harcok által nem érintett területeken hoznának létre gyártási egységeket.

Mit jelent mindez? A háború sokkja után az ukrán gazdaság a helyreállás felé fordult, a helyzet stabilizálódott,

a kereskedők alternatív export-import útvonalakat és logisztikai útvonalakat építettek ki. A korábbi nehézségeket, úgy mint az energiakimaradások, vagy bizonyos termékek áruhiánya, megoldották. A külföldi befektetések alapján pedig a befektetők bizalma is szép lassan kezden visszaállni. Ugyanakkor figyelembe kell venni itt azt is, hogy az Ukrajnában is növekvő védelmi ipar ugyanúgy torzító tényező, mint az orosz gazdaság esetében. Ezért önmagában nem is csak csak a GDP növekedési adatot, hanem a kereskedelmi adatokat vagy az FDI-t kell figyelni, hogy lássuk a valós folyamatokat.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Stier Gábor

Demokrata

Idézőjel

A Volodimir Zelenszkij iránti bizalom látványosan csökken, és a katonai sikerek elmaradásával párhuzamosan mélyülnek a törésvonalak az eliten belül is.

***

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. január 20. 11:19
2%-al nőtt a GDP tavalyhoz képest? Na igen, a temetkezési vállalatok, koporsó készítők, virágosok, gyertyák forgalmazói, képkeret eladások, hullaszállító munkája, műláb eladások, kötszer forgalmazó cégek, stb.. szépen megnyomták a GDP-t.. Mellesleg ez a GPD se sokat jelent, lásd, születik egy gyermek, egyből romlik az 1 főre eső GDP, de amint meghal egy ember, mindjárt javul.
egali
2024. január 20. 09:57
Szegény Zselé is elmodhatja, hogy "nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél két évet....... majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tennem, mintha kormányoztam volna...." "EZT ELK... TUK! NEM KICSIT, NAGYON!" Stb stb.
polárüveg
2024. január 20. 02:22
Elemző úr, a szubjektív kötöttségek torzítják a tisztánlátást, egyenes beszédet. A szakértelem elismertsége erodálódik így. Kár.
Namond
2024. január 19. 23:21
Minek akkor uniós pénz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!