Szakértő az elmaradó ukrán fegyverszállításokról: Európa kifogyott, az USA más okból nem ad

2023. szeptember 29. 20:00

Somkuti Bálint szerint soha senki nem fogja kimondani, hogy Orbán Viktornak végig igaza volt, ráadásul nyilvánosan ezt továbbra is csak ő vállalja fel.

2023. szeptember 29. 20:00
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Lengyelország a gabonaexport-tilalom körüli vitákra hivatkozva állította le a fegyverszállításokat Ukrajnába, Németország pedig a mérnökhiányt okolva nagy hatótávolságú rakétákat nem küld a háborúba. Közben a New York Times az ellentámadás elakadása és a patthelyzet miatt további támogatások visszatartásáról cikkezik.

Ezt is ajánljuk a témában

Európa kifogyott, az USA nem akar fegyvert adni Ukrajnának

Jól érzékeljük, hogy jelentősen csökkent az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok volumene? – kérdeztük Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőtől.

„Ez valóban így van. A lehetséges okok között kiemelendő, hogy

Európában konkrétan elfogytak az átadható készletek, a németek legfeljebb a hadrendből kivont eszközöket tudnak küldeni.

Kétségtelen, az Egyesült Államokban van még bőven mindenből, csakhogy Washington jól felfogott érdekből már nem akar adni, sőt, különösen azok a harci eszközök sem érkeznek meg Ukrajnába, amikre igazán szükségük lenne. Ebbe a körbe tartoznak a harckocsik és az önjáró tüzérség” – fejtegette.

Somkuti szerint összességében a „Nyugat már odaadta, amit tudott”, innentől csak narratíva kérdése, ezt hogyan magyarázzák. A lengyeleknek van mire hivatkozniuk, a viszony elfajulása miatt, ráadásul Kijev máig nem volt hajlandó tisztázni a tavalyi rakéta-ügyet, azóta sem ismeri el, hogy ukrán fegyver csapódott be lengyel, azaz NATO-területet.

Varsó tehát már biztosan nem küld fegyvereket, azt azonban nem akadályozza, hogy rajtuk keresztül menjenek szállítmányok Ukrajnába.

Somkuti úgy fogalmaz, a Nyugat kezd elfáradni, anyagilag és morálisan is, miközben az ukránok egyre többet hibáznak, amit ráadásul nem hajlandók elismerni. Mindezt tetézi, hogy az amerikai közvélemény is kezd látványosan elfordulni a konfliktustól.

Ezt is ajánljuk a témában

Soha senki nem fogja kimondani, hogy Orbán Viktornak végig igaza volt, ráadásul nyilvánosan ezt továbbra is csak ő vállalja fel. Megindult az ukránok hibáztatása is a kialakult helyzetért, ebbe a sorba illeszkedik a minapi Spiegel-cikk az ukrán búvárokról, illetve az Északi Áramlatok felrobbantásáról – véli a szakértő.

Dübörög az orosz hadigazdaság, kifulladtak a szankciók

Közben az orosz hadigazdaság maximális tempóval termel, bár biztos tudásunk erről nem lehet. Az valószínűsíthető azonban, hogy

Putyin tartja magát a „Tesco-gazdaságos háborúhoz”, vagyis nem akar a Szovjetunió hibájába esni, amikor az életszínvonal rovására mentek a katonai fejlesztések.

 Egyértelmű Somkuti szerint az is, hogy India és Kína alaposan kihasználta a szankciós politikát, így a nyugati büntetőintézkedések hatástalanok – mutatott rá.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünk illusztráció: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

***

 

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marco Polo
2023. október 01. 08:58
Érdekes statisztikát olvastam a minap. Naponta kb. 1100 fiatal tölti be a 18. születésnapját naponta Ukrajnában. Ez nagyjából 550 fiú. Pont ennyi katonát veszít Ukrajna naponta.(ezt már a nyugat sem cáfolja) Nem véletlen, hogy már gondolkodnak a 16-18 év közötti fiúgyermekek kiutazási tilalmán is...... Számomra ez az elszomorító!!!
konyvtaros-0
2023. október 01. 00:11
Az usa mar nagyjabol megegyezett a ruszkikkal igy ok mar csak alibi fegyverszallitast fognak imitalni.ukrajnat felosztottak es amikor a szerzodesre rakerul a koserpecset a nagyvilag is megtudhatja.a nagyaranyu nem csak presztisveszteseg ukrajna utan az eu t fogja sujtani..
survivor
2023. szeptember 30. 22:43
Oroszorszag nem tudná legyőzni a NATOt. Ha a NATO harcolni akarna... De ugye az se akar nuke-t N.Y.-ra...
survivor
2023. szeptember 30. 22:39
Mi meg ugye, ha akrtunk, se tudtunk volna fegyvert küldeni. Mert mincs mit... A végén Orbánnak mindig igaza van.... mar szinte uncsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!