Reuters: Szegényített uránt tartalmazó lőszereket küld az USA az ukrán frontra

2023. szeptember 02. 13:54

A lövedékek segíthetnek az orosz tankok megsemmisítésében.

2023. szeptember 02. 13:54

A Biden-kormányzat első alkalommal küld Ukrajnába olyan páncéltörő lőszereket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak – derül ki egy, a Reutershez is eljutott dokumentumból. Ennek valóságalapját két amerikai tisztviselő külön-külön is megerősítette.

A lövedékek, amelyek segíthetnek az orosz tankok megsemmisítésében, részei az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagnak, amelyet a jövő héten mutatnak be. A lőszereket amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni, amelyeket az ügyet ismerő személy szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnának.

Az egyik tisztviselő szerint

 a következő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz,

 attól függően, hogy mit tartalmaz. A csomag értékét és tartalmát még véglegesítik. A Fehér Ház egyelőre még nem reagált a Reuters ezzel kapcsolatos megkeresésére.

Heves viták övezik ezeket a lőszereket

A lap emlékeztetett, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek használatát heves viták övezik, az ellenzők, mint például az International Coalition to Ban Uranium Weapons (Nemzetközi Koalíció az Uránfegyverek Betiltásáért) szerint 

a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokkal jár,

 beleértve a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességeket.

Az urándúsítás melléktermékeként keletkező szegényített uránt azért használják lőszerekhez, mert rendkívüli sűrűsége miatt a lövedékek könnyen áthatolnak a páncéllemezeken, és öngyulladást okoznak, ami a por és a fém perzselő felhőjét eredményezi – ismertette a Reuters.

***

Nyitókép: WILLIAM WEST / AFP

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hoci74
2023. szeptember 04. 16:56
Az orosz meg basszon oda egy taktikai atomot, azt lehet hümmögni...
llnnhegyi
2023. szeptember 04. 10:53
Háborús uszítók provokálók bűnösök! usademokraták ,nem csoda!
alenka
2023. szeptember 03. 16:01
Ennyire retteg USA Putintol..ez örvendetes, viszont Ukrajna már most a világ ura????...A kesergő,hazug,aberrált ,náci vezetőséggel,bedrogozva kolduló ,koszos zelenskijjel? ... Provokálják a világháborút...ebben az esetben egy valaki jozanságára támaszkodhatunj csaj, és az: PUTIN....
optimiska-2
2023. szeptember 03. 15:59
Eddig szegényített ukránt használtak ágyútölteléknek, A szegényített urán tovább szennyezi a szegényített ukránokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!