Washington megkongatta a vészharangot Ukrajna kapcsán

2023. december 07. 08:08

A Fehér Ház szerint a további támogatásának hiánya háborús vereséget jelenthet Ukrajna számára.

2023. december 07. 08:08

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nem lesznek további forrásai Ukrajna támogatására, hacsak a kongresszus nem hagyja jóvá az erről szóló elnöki indítványt. John Kirby a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora sajtóértekezletén arra szólította fel a törvényhozást, hogy 

támogassa meg a 106 milliárd dolláros költségvetési kiegészítést,

amelyet még ősszel terjesztett elő Joe Biden elnök. 

Ez a tervezet nemcsak Ukrajnának nyújtana támogatást, hanem tartalmazná még az Izraelnek nyújtandó segítséget is, illetve a határőrizet megerősítésére szolgáló forrásokat. 

A Fehér Ház képviselője hangsúlyozta, hogy jelenlegi forrásaik elegendőek Ukrajna támogatásához az év végéig, így a kongresszusi jóváhagyásának hiánya „katasztrofális” következményekkel járhat.

Megjegyezte, hogy bár az elnök javaslata alapvetően kétpárti támogatást élvez a kongresszusban, néhány „szélsőséges” republikánus mégis túszul ejtette azt, mivel kifogásolják Biden elnök bevándorlással kapcsolatos elképzeléseit. Ugyanakkor kifejtette, hogy az elnök nyitott a jóhiszemű tárgyalásra a bevándorlási rendszerrel kapcsolatban is.

John Kirby utalt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének washingtoni kijelentéseire is, miszerint az Egyesült Államok további támogatásának hiánya háborús vereséggel fenyegeti Ukrajnát. Végezetül megemlítette Vlagyimir Putyin orosz elnök iráni és közel-keleti látogatását, megjegyezve, hogy ez csak alátámasztja az Ukrajna támogatásáról szóló elnöki javaslat elfogadásának fontosságát.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP / Olivier Matthys / Pool

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harula
2023. december 09. 21:56
Bár sem a ruszkikat sem az ukranokat nem kedvelem különösebben, de ha az ukránok ennyire balfékek hogy nem tanultak az elmúlt kb 70 év történelméből az usa haborúival katonai támogatasával kapcsolatban.... Akkor így jartak. Az usa mindenkit cserbenhagyott csak idő kérdése volt.
Józsi6
2023. december 07. 10:02
Hát b.meg, ilyen palit még nem láttam, mint Orbán. Megint igaza lett. Viktor, az euro lottó számokat köpjed, megjátszom !
Forgalmazó
2023. december 07. 09:49
Reméljük náciország ismét orosz befolyás alá kerül.
Bitrex®
2023. december 07. 09:45
A hrivnya is csak addig létezik, amíg a mindenkori dollár árfolyamhoz kötődik. (1:37) Ha az USA felmondja a megállapodást, elszabadul az infláció és összedől az ukrán pénzrendszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!