Véres profit: valaki hatalmasat kaszált a tőzsdén a Hamász-támadáson

2023. december 05. 17:24

Két amerikai egyetem tanulmánya a történelem legundorítóbb tőzsdei üzletét mutatta be.

2023. december 05. 17:24

„Trading on terror” – ez a címe annak a tanulmánynak, melyet a Columbia Egyetem és a New York Egyetem kutatói publikáltak, és amely azt sugallja, hogy a Hamász október hetedikén elkövetett támadásáról egy tőzsdei kereskedő már öt nappal korábban tudhatott. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tanulmány szerint az ismeretlen kereskedő vagy kereskedők a Hamász-támadás időpontjának birtokában izraeli részvények esésére fogadtak, és nyereséggel távoztak a tőzsdéről. Ez az úgynevezett shortolás, ami egy olyan kereskedési stratégia, amelynek célja, hogy egy olyan eszközből termeljen profitot, amelynek árfolyama várhatóan csökken. Hasonló tőzsdei spekulációval döntötte be majdnem az angol fontot Soros György 1992-ben.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai tanulmány az Israel Exchange-Traded Fundot vizsgálta, ahol egy adott napon körülbelül 2000 részvény van rövidre zárva, shortolva. Október 2-án ez a szám meghaladta a 227 000 részvényt, ami szakértők szerint rendkívül szokatlannak számít.

A tanulmány szerzői ugyanakkor rámutatnak, hogy rendkívül nehéz lenne pontosan kideríteni, hogy ki bonyolította ezeket a kereskedéseket.

Nyitókép: illusztráció, Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. december 06. 14:59
Még gondolni sem merek arra, hogy kik lehettek. Biztosan a palesztinok...
Mankel
2023. december 06. 09:16
Ugyan már. Mindig vannak egy csomóan akik a katasztrófára fogadnak folyamatosan, mert soha nem az a kérdés lesz-e hanem, hogy mikor. Ilyenkor mindig nagyot szakítanak. Arról soha nem szól a fáma, hogy mennyit buknak folyamatosan. Itt végtelen mennyiségű pénzt lehet veszteni, illetve bárki szó szerint bárki csinálhatja tőkeáttéttel. Simán lehet hogy 20-30 adrenalin függő őrült szerencséje, nem a zsidó gyíkemberek mahinációja.
Galerida
2023. december 06. 08:10
A 9/11-et is sokan előre érezték a pisijükön, aztán kaszáltak rajta hatalmas pénzeket...."Na és?" -hogy klasszikust idézzek....
Autofocus
2023. december 05. 21:29
Nagyon rossz duma ez a nem lehet kideríteni. Bennfentes kereskedésnél pillanat alatt a seggedben találod a tőzsdefelügyeletet egy bazi nagy reflektorral. így csak az ócska összeesküvéselméletek kaptak egy újabb muníciót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!