Újabb kényszerű nyugati beismerés: nem működött az árplafon, hatalmasak az orosz olajbevételek

2023. december 05. 22:00

A Politicohoz eljuttatott elemzés szerint Oroszország könnyedén kijátszotta a nyugati intézkedéseket.

2023. december 05. 22:00
Second shipment of discounted Russian crude oil arrives at Karachi port

Kudarcot vallott az a nyugati erőfeszítés, hogy jelentősen csökkentsék az orosz olajbevételeket – írja a Politico. 

A G7-országok és az EU tavaly decemberben 60 dolláros hordónkénti plafont szabtak ki az orosz nyersolajra, hogy így megpróbálják stabilan tartani a globális olajellátást, miközben megpróbálják korlátozni az orosz bevételeket. 

Moszkva azonban megtalálta a kiskapukat, és hiába volt némi hatása az ársapkának, Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olajon – áll a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) elemzésében. 

„Korlátozott volt az árplafon hatása a nem megfelelő ellenőrzés és végrehajtás miatt” 

– mondta a lapnak Isaac Levi a CREA kutatója, aki szerint azért nem sikerült az intézkedés, mert túl sok kiskapu maradt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kiskapuk 

A jelentés szerint a kereskedők egyszerűen figyelmen kívül hagyták az árplafont és az orosz olajat nagyjából 70 dollárért adták hordónként. 

Ráadásul az orosz olajszállítmányok mintegy 48%-át a G7 és az EU-országok tulajdonában lévő vagy ott biztosított tartályhajókon szállították, miközben elméletileg az árplafon ezekre a hajókra kellett volna vonatkozzon. 

Egy másik kiskapu szintén aláásta a nyugati erőfeszítéseket. Bizonyos nem európai országok ugyanis azzal trükköztek, hogy megvették az olcsó olajat majd feldolgozva eladták a nyugati piacokon. 

India például kihasználta az olcsó orosz olajat: megvette, feldolgozta, majd korlátozások nélkül eladta bárkinek. 

Ez azt jelenti, hogy az európai fogyasztók tudtukon kívül orosz nyersolajból előállított benzint, dízel üzemanyagot és repülőgép-üzemanyagot használnak. 

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a nyugati kormányok nem nagyon büntették a szabályok megsértését. 

Eközben Oroszország nyíltan semmibe vette a tilalmat – írja a Politico. 

Újabb szigorítás

Az EU országai most arról tárgyalnak, hogyan lehetne szigorítani a felső határ betartását az Oroszország elleni szankcióinak 12. fordulójában.

A lapnak nyilatkozó német szakértő szerint hatékonyabb módja lenne a betartás biztosításának, ha szankciókkal fenyegetnék a kereskedőket és a szállítókat.

Nyitókép: EPA/REHAN  KHAN

Ezt is ajánljuk a témában

Viccnek sem nevezhető az Oroszország elleni 12. szankciós csomag

Nem lesz szankció az LNG-re, az atomenergiára és az olajárplafont sem csökkentik. Megerősítik viszont a tizenegyedik csomag célkitűzéseit, amely az volt, hogy megerősítse az azt megelőzőket. Ha az orosz gazdaság ettől nem rogy térdre végre, akkor semmitől.

 

 

 

 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. december 06. 10:51
"egyszerűen figyelmen kívül hagyták az árplafont és az orosz olajat nagyjából 70 dollárért adták hordónként..." Legalább fél éve már 80 volt az a 70. " Eközben Oroszország nyíltan semmibe vette a tilalmat – írja a Politico. " Milyen tilalmat? és ki tiltotta meg? A Tiltók megtiltották maguknak, hogy orosz olajat vásároljanak és semmibe vették a magukra kiszabott tilalmat. "Egy másik kiskapu szintén aláásta a nyugati erőfeszítéseket. Bizonyos nem európai országok ugyanis azzal trükköztek, hogy megvették az olcsó olajat majd feldolgozva eladták.." Hihetetlen, fantasztikus! 5 000 éves trükk újra kitalálva. Olcsón vesznek és drágán adnak a kereskedői piacon.. Mégis mit gondoltak amikor 60 dollárban állapították meg az orosz olaj plafonját? Miközben a Brentet 80 -100 között tartották? Nahát! Mire számítottak, drágán vesznek a kupecek és olcsón adnak? Ezen még Ildikó is halálra röhögné magát. Putyin bele fog halni a röhögésbe.
Tasi János
2023. december 06. 09:56
A nyugat utolsó hörgéseit hallhatjuk. Része vagyunk a történelmi fordulatnak! Ez az ukrajnai blöff volt az utolsó kártyaosztásuk full-in nyomták és vesztettek... Remélem elismerik és nem fogják az egész bolygót elfüstölni miatta!
kukasmacska
2023. december 06. 09:23
" Eközben Oroszország nyíltan semmibe vette a tilalmat – írja a Politico. " Miért kellene figyelembe venniük egy olyan tilalmat, amit - nem ők találtak ki - ellenük irányul
Robert-N
2023. december 06. 07:29
Zsolakomarom 2023. december 06. 06:09 A magyar reformok viszont mukodnek ! --- Nem tetszik? Ez a te problémád buta segg. 😁😁😁
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!