Ódor Lajos Orbánról: Normálisan el lehet vele beszélgetni négyszemközt, aztán amikor kimegy a média elé, mondja a magáét

2023. december 22. 09:26

Személyes találkozókon nem érzett feszültséget Orbán Viktorral.

2023. december 22. 09:26
ORBÁN Viktor; ÓDOR Lajos

Ódor Lajos korábbi szlovák miniszterelnökkel készített interjút a HVG, amelyben összehasonlították Magyarországot és Szlovákiát, kitértek arra is, hogy jobb-e a szlovák gazdaság és egészségügy, mint a magyar, és beszélt arról is, hogy miként lettek ellenségből legnagyobb barátok a magyar és szlovák nacionalisták.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia első magyar miniszterelnökeként sok támadásra számított-e, Ódor azt a választ adta, hogy a szlovák nacionalistáktól számított ilyenre, az viszont kicsit meglepte, hogy „a magyarok is támadták”. Utóbbit nem értette, hiszen „soha nem titkoltam a magyarságomat, csak a szlovákomon nem érződik annyira, hogy nem az az anyanyelvem”. 

Az interjúban Ódor azt is elmondta, hogy a kilencvenes években nem történhetett volna meg, hogy egy magyar legyen a miniszterelnök, „de ma már nem nagy ügy, hogy ki milyen nemzetiségű”.És nagyot fordult a világ a nacionalistákkal is.

20 évvel ezelőtt a szlovák és a magyar nacionalisták még a legnagyobb ellenségek voltak, most pedig a legnagyobb barátok”

– jegyezte meg a korábbi szlovák kormányfő.

Orbán Viktorral nem kötöttek barátságot

A magyar miniszterelnökkel való kapcsolatáról kifejtette, hogy pár perces beszélgetésekre került sor kettejük közt, főleg a szlovák belpolitikáról. „Túl kevés idő állt rendelkezésünkre, és sok dolgunk volt, így megegyeztünk, hogy a külügyminiszter tartja a kapcsolatot a környező országokkal. Személyes találkozókon nem éreztem feszültséget Orbán Viktorral. 

Úgy van, mint Ficóval: normálisan el lehet vele beszélgetni négyszemközt, aztán amikor kimegy a média elé, mondja a magáét” 

mondta Ódor Lajos.

Szlovákia és Magyarország gazdasági viszonyai

Ódor kiemelte, hogy a közép-kelet európai régió nagyon homogén, „hasonló problémákkal küzdünk és hasonló megoldásokat találunk rájuk, és egyszer egyik, egyszer másik ország húzza a szekeret”. 

Lengyelország, Magyarország, Szlovákia gyakorlatilag egy szinten van, igaz, a térség politikai egysége megbomlott, mert mindegyik ország inkább a saját külpolitikai kapcsolatait erősíti.

– hangsúlyozta Ódor.

A korábbi szlovák kormányfő szerint sokat fejlődött a régió az elmúlt harminc évben, de „könnyebb látványosan fejlődni akkor, amikor 50-60 százalékkal vagyunk lemaradva az uniós átlagtól”. Hozzátette: „Most a tudásalapú gazdaság felé vezető úton kellene elindulni”. 

Mivel le vagyunk maradva, még mindig a XX. századot építjük, miközben a XXI. század elfut előlünk. Félő, hogy megrekedünk egy közepesen fejlett szinten, az uniós átlag alatt” 

– jegyezte meg Ódor az interjú végén.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 22. 21:49
Hahaha, ez a libsi szar is leirja, a vétótlan köpcös gecinél nem arra kell figyelni, amit hazudozik, hanem arra, amit csinál.
Nem mondod
2023. december 22. 20:50
Hogy mennyire tele a pöcsöm ezekkel a zsenikkel, ezek mindenhez is értenek főleg utána.
AnarchyInTheEU
2023. december 22. 19:37
Ódor nem politikus, hanem "szakértő". Honnan is tudná ő, hogy működik a politika?
Süsüke
2023. december 22. 18:01
Ha csak pár percet beszélt Orbánnal és Fico-val, miből jött le neki hogy négyszemközt normálisan el lehet velük beszélgetni, de aztán csak a magukét fújják? Ódorét kellene fújni? Azt fújja ő, hisz ő a liberális!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!