„Már létezik stratégiai partnerség Kijevvel” – reagált Orbán Viktor szavaira Charles Michel

2023. december 02. 07:51

Az Európai Tanács elnöke Dubajban úgy fogalmazott, ez a megállapodás „számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre”.

2023. december 02. 07:51

Az Európai Uniónak már van társulási megállapodása Ukrajnával – közölte pénteken Charles Michel, amikor arra kérték, kommentálja Magyarország azon felhívását, hogy a tagsági tárgyalások megkezdése előtt írjon alá „stratégiai partnerséget” Kijevvel – írta a Reuters.

A lap felidézte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a „stratégiai partnerséget" szorgalmazta egy nyilatkozatában ahelyett, hogy hagyná Ukrajnát előrehaladni az esetleges uniós tagság felé vezető úton.

A Reuters megjegyezte, hogy a magyar kormányfő megjegyzései az uniós vezetők december 14-15-i csúcstalálkozója előtt hangzottak el, ahol a 27 tagállam egyhangú döntésére van szükség ahhoz, hogy 

a végső feltételek teljesítése után Ukrajna megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

A lap szerint Orbán megjegyzései fenyegetéseket hordoznak magukban, és megtagadják Kijevtől az „áhított” uniós tagságot, miközben az ország azért küzd, hogy visszavágjon a 2022 februárjában indított orosz inváziónak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke – aki pár nappal korábban Budapesten egyeztetett fontos kérdésekben a magyar miniszterelnökkel –, a Reutersnek a Dubajban megrendezett ENSZ Klímacsúcson csúcstalálkozón reagált Orbán megjegyzéseire:

Társulási megállapodásunk van Ukrajnával, amely számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre

– jelentette ki Michel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 03. 18:17
A csüngőhasú egy Putler-báb… 🤮🤮🤮
Hesperia
2023. december 02. 18:49
Oké. Szuper. Akkor az pont elég is. Téma lezárva. NEM????
fatman
2023. december 02. 16:02
hol lesz ez a fasz 1 év múlva??? naugye?
uranvaros
2023. december 02. 14:37
Index - Nem hagyta szó nélkül Mandiner - Reagált Miközben barom újságírói kérdésre egy távoli országban, nem a dubaji látogatás kapcsán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!