Így lett feledékeny Scholz német kancellár a pénzügyi botrány ügyében

2023. december 04. 10:48

Újra utolérte a Cum-Ex pénzügyi botrány Olaf Scholz német kancellárt.

2023. december 04. 10:48
SCHOLZ, Olaf

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk az évek óta húzódó, német pénzügyi életet megrengető Cum-Ex botrányról.

2018-ban a Correctiv nevű német oknyomozó szervezet több más európai médiummal közösen nyilvánosságra hozott egy leleplező anyagot az európai kontinens számos országában működő Cum-Ex adócsalási sémáról. A trükközés alapja az volt, hogy a tőzsdei vállalatok kibocsátanak osztalékfizető és osztalékot nem fizető részvényeket is – előbbieket cumnak, utóbbiakat exnek nevezik. Osztalékfizetés évente általában egyszer szokott történni, az ily módon szerzett jövedelem pedig adóköteles. 

A Cum-Ex-botrány érintettjei lényegében azt csinálták éveken keresztül, hogy osztalékfizetés környékén nagyban kereskedni kezdtek a cum- és ex-részvényekkel, méghozzá úgy, hogy a folyamat végén vissza tudják igényelni az államtól a tőkejövedelem utáni adót. Az igazán ügyesek egy évben akár kétszer is megcsinálták ezt, sőt, 

a legravaszabbak úgy is vissza tudták igényelni az adójukat, hogy egyébként be sem fizették azt.

A sémában részt vevő bankárok, jogászok és adótanácsadók Európa-szerte több mint hatvanmilliárd dollárral károsították meg az adófizetőket. Messze a németek zsebéből húzták ki a legtöbb pénzt az adócsalók 2012-ig, amikor a vonatkozó jogszabályok változása miatt a séma már nem volt tovább fenntartható.

Ezt is ajánljuk a témában

És itt jön a képbe Olaf Scholz. A mostani német kancellár korábban Hamburg vezetője volt azokban az években, amikor a hamburgi pénzügyi hatóságok a gyanú szerint tevékenyen segítették a Cum-Ex-botrányba merült Warburg Bank trükközéseit.

Hamburg akkoriban, úgy tűnik, teljesen figyelmen kívül hagyta az államügyészség figyelmeztetéseit, 

s még abban az évben kifizetett a Warburgnak 47 millió eurónyi adóvisszatérítést. Olaf Scholz a jelek szerint semmit sem tett ez ellen – és a nagy kérdés, hogy mit tudott városvezetőként erről a mellékesnek egyáltalán nem nevezhető pénzügyi folyamatról.

Christian Olearius, a Warburg Bank vezetője például azt írta az akkori naplójába a Scholzcal való találkozást követően, hogy ha a polgármesteren múlik, a Warburgnak biztosan nem kell visszafizetnie azt a majdnem kilencvenmillió eurót, amit addig adóvisszatérítés gyanánt Hamburgtól kapott.

A kancellár ugyanakkor évek óta azzal védekezik, hogy ő nem emlékszik semmire. A Welt német újság azonban erről mást tud: legújabb állításuk szerint nem igaz az, hogy Scholz nem emlékezik a korábban történtekre.

Egy a Welt am Sonntag által megszerzett dokumentum azt mutatja, hogy Scholz a polgármestersége után, immár Angela Merkel melletti szövetségi pénzügyminiszterként megszólalt a Cum-Ex ügyben, részt vett erről szóló egyeztetéseken a pénzügyminisztériumban, amikről feljegyzések is készültek. Ezeket mutatja most be a Welt.

A dokumentum szerint a tény az, hogy Olaf Scholz találkozott Olearius és Max Warburg bankvezérekkel; 

valamint azt is feljegyezték, hogy Scholz milyen tartózkodóan viselkedett ennek során.

Ugyanakkor e találkozó után három héttel a pénzügyi hivatal visszalépett a bankkal szembeni követeléseitől.

Olaf Scholz 2020 szeptembere óta hajtogatja, hogy nem emlékszik a bankvezérekkel való találkozókra,

mert abból három is volt más dokumentumok szerint. Scholz kritikusai szerint a kancellár csak eljátssza a feledékenyt, hogy ne kelljen számára kellemetlen keresztkérdésekre válaszolnia. A német ellenzék részéről ezért többen hazugsággal vádolják a kancellárt.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepu
2023. december 05. 16:12
A szomorú, hogy ilyen ember lehet No kancellárja, és ezen keresztül az EU irányítója.
Muki46
2023. december 04. 12:52
Scholz úr minden hájjal megkent ügyvéd, persze hogy nem emlékszik semmire, ami megmutatja, hogy mennyire korrupt és gátlástalan.
bakafant-28
2023. december 04. 11:55
Ebből is látszik,a fényességes nyugat politikusai mennyire magas erkölcsi szinten állnak a közép-európai bugrisokhoz képest...Jogállamiság,fékek/ellensúlyok,médiaszabadság,szólásszabadság,stb.Ők,és csakis ők hivatottak vezetni a népet,akkor is,ha a nép nem ezt szeretné...
papalimapapa
2023. december 04. 11:51
Van a mai német kormányban egyáltalán tiszta, nem fogott, épeszű politikus? És ezek diktálnak az EU-ban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!