Elmondták az osztrákok Soroséknak: köszönik, nem kérik Ukrajnát az EU-ba

2023. december 12. 13:10

Kimagasló mértékben ellenezték az ukrán csatlakozást az ECFR felmérésén.

2023. december 12. 13:10
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hat országban – Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában – hajtott végre közvélemény-kutatást a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) az Európai Unió bővítésével kapcsolatban. A kutatást az ECFR a következőképpen értékeli: 

Ukrajna EU-csatlakozására ma mindenütt többen nyitottak, mint ahányan ellenzik – kivéve Ausztriában.”

A kutatásból megtudhatjuk: a kutatásban résztvevő országok állampolgárai Törökország belépését élesen ellenzik, a nyugat-balkáni (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia), georgiai és moldovai bővítést pedig Ukrajna csatlakozásánál jóval kevésbé támogatják. (Ezalól két fontos kivétel van: Romániában kiugró – 55% – Moldova csatlakozásának támogatása, Ausztriábn pedig relatív többség, 38 százalék szeretné Bosznia-Hercegovina csatlakozását, s csak 37 százalék ellenezné azt.)

Az ECFR összességében megállapítja, hogy a régebbi tagállamokban sokkal nagyobb a bővítés elutasítottsága, míg az újabb tagállamok nyitottabbak az új csatlakozókra: Dániában, Ausztriában, Németországban és Franciaországban 30 százalék alatti az EU-bővítés támogatottsága általában, míg Lengyelországban és Romániában 48, illetve 51 százalék.

Majd a tárgyra térnek: az ECFR úgy látja, hogy „az európaiak nyitottak Ukrajna EU-csatlakozására”, hiszen Dániában 50, Lengyelországban 47 százalékos az ukrán belépés támogatottsága, mindenhol máshol pedig nagyon hasonló az ukrán csatlakozást kifejezetten támogatók és az azt kifejezetten ellenzők aránya (Románia 32-29, Németország 37-39, Franciaország 29-35).

Ausztria viszont fityiszt mutatott az ECFR-nek: az osztrákok 52 százalékos, masszív többsége ellenzi Ukrajna csatlakozását a blokkhoz, és 29 százalékuk szeretné csak.

Gazdasági tekintetben már nem ilyen rózsás a kép – csak a lengyelek és a románok relatív többsége gondolja azt, hogy a romokban lévő Ukrajna csatlakozása gazdaságilag előnyös lehet az EU számára, mindenhol máshol 40 százalék körüli vagy annál is nagyobb azok relatív többsége, akik szerint Ukrajna csatlakozása gazdasági tekintetben csak ártana Európának. Ilyen szempontból Dánia a legszkeptikusabb – ott a válaszadók 54 százaléka érzi úgy, hogy vagy kicsit, vagy nagyon negatívan érintené Ukrajna csatlakozása az EU gazdaságát.

Az ECFR-t 2007-ben alapította meg a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által fenntartott Project Syndicate szerzője, Mark Leonard.

A berlini székhelyű szervezet, amely további hat európai fővárosban (London, Madrid, Párizs, Róma, Szófia, Varsó) rendelkezik irodákkal, a kezdetektől a Nyílt Társadalom Alapítvány társfinanszírozza.

Az ECFR Tanácsának kilenc magyar tagja van: a magyar tagok közé számít George és Alexander Soros, de ott ül Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Bajnaihoz köthető DatAdat tulajdonosi körében helyet foglaló Dessewffy Tibor szociológus, Dobrev Klára DK-s EP-képviselő, Kalotai Péter, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóhelyettese, Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke és Karácsony Gergely volt városdiplomáciai főtanácsadója, Meszerics Tamás CEU-s oktató, az LMP volt EP-képviselője, valamint Orbán Anita, a Vodafone Magyarország külkapcsolati vezetője.

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2023. december 12. 21:22
Hát nááááááááááááci ez mind!!! Hát már a Zadolf is az vóóóóóóóóóóóóóót, mer' az is onnan gyüttttttttttt! Hát az ilyenektől még az is kitelik, hogy az eszükre hallgatnak, a világ ilyet még nem látott.
ottoka-0
2023. december 12. 19:07
Az osztrákokat nem lehet már megvezetni.
figyelő4322
2023. december 12. 18:15
A cikk szerint a fiatal korosztályok kívánják, hogy .U.krajna belépjen az EUba. Ez nem is meglepő, hiszen tudjuk, hogy 'fiatalság bolondság.' Remélem, hamar benő a fejük lágya, de mostanában még a gyerek(es) kor is tovább tart, mint régen. A könnyebb élet puhább embereket teremt. Egyszer felébrednek, de lehet, hogy túl későn... 😔
figyelő4322
2023. december 12. 17:51
Szóval MAGYAROK is vannak ebben az ECFR vagy micsoda bikfa- szervezetben... A gyönyörtől talán el is lehetne alélni... A két Sz@ros neve ismerős. Persze, hogy ezek magyarok lennének...? Az öreg legalább még talán beszél magyarul, de a lányka? Kötve hiszem! Nem kívánok abban reménykedni, hogy még sok ilyen magyart adjon a teremtő. 😡 Nincs sok haszna belőlük az országnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!