Amerikai szakértő: Washington eddig kétszer is megakadályozta az ukrajnai béketárgyalásokat

2023. december 19. 15:36

John Mearsheimer szerint a Fehér Ház egyszer megakasztotta a tárgyalásokat, másodszor pedig a vezérkari főnökének az orrára koppintott, amikor az egyeztetéseket javasolt a felek között.

2023. december 19. 15:36
null

John Mearsheimer amerikai politológusprofesszor november közepén adott interjút Lex Friedman podcastjában. A Magyar Nemzet által szemlézett beszélgetésben a szakértő emlékeztetett: 2022 márciusában és áprilisában komoly béketárgyalások folytak Oroszország és Ukrajna között Törökországban Erdogan török elnök és Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnök közvetítésével. 

Ha Putyin egész Ukrajnát el akarta volna foglalni, akkor miért tárgyalt volna közvetítők útján Zelenszkijjel, hogy a háború véget érjen? 

– tette fel a költői kérdést Mearsheimer. A professzor hozzátette: a tárgyalások fókuszában a NATO lehetséges ukrajnai terjeszkedése állt, ugyanis az oroszok azt szerették volna elérni, hogy Ukrajna független állam legyen. A béketárgyalásoknak az amerikai és brit beavatkozás vetett véget, ugyanis a Fehér Házból és a Downing Streetről az a „kérés” érkezett Zelenszkij elnökhöz, hogy hagyja el a tárgyalóasztalt, amit ő meg is tett. Mearsheimer felidézte: Bennett beszámolója szerint nem sokkal azelőtt szabotálták el az egyeztetéseket, hogy a felek megállapodásközeli helyzetbe kerültek.

2022 kora őszén az ukránok harkivi és herszoni sikeres offenzívái újabb lehetőséget teremtettek volna arra, hogy Kijev tárgyalóasztalhoz ültesse az oroszokat. A kínálkozó alkalomra ezúttal nem más hívta fel a figyelmet, mint Mark Milley tábornok, az amerikai haderő vezérkari főnöke. Mearsheimer szerint Milley látta, hogy az ukránok ekkor voltak sikereik csúcsán, és tisztában volt vele, hogy a hadi helyzet innen már csak rosszabbra fordulhat. A professzor szerint Milleyt a Fehér Ház állította le, mondván, hogy nem lesz semmilyen béketárgyalás. Ez volt a második alkalom, hogy Washington megakadályozta a tárgyalásokat.

Amit szabad Jupiternek...

Mearsheimer szerint a NATO terjeszkedése okozta a háborút. A szakértő emlékeztetett az Egyesült Államok által követett Monroe-doktrínára: eszerint semmilyen hatalomnak nem engedik, hogy szövetséget kössön valamely szomszédjukkal és ott komoly katonai erőt állomásoztasson. Mint mondta, erről szólt a kubai rakétaválság 1962-ban, amikor az USA világossá tette: nem fogják tétlenül nézni, ahogy a Szovjetunió atomrakétákat telepít az amerikai partoktól néhány tíz mérföldre.

Ha mi, amerikaiak nem szeretnénk, hogy valaki a szomszédunkban terjeszkedjen, akkor az sem meglepő, hogy az ilyesmit az oroszok sem tolerálják”

– szögezte le a politológus, aki szerint ezt Moszkva a nyugat tudomására is hozta a hidegháború végeztével, és elvárták, hogy ehhez tartsák magukat. Ezek után hamarosan két NATO-bővítés következett, egy az ezredforduló előtt és egy 2004-ben. Az oroszok mindkét esetben jelezték nemtetszésüket.

Nyitókép: Saul Loeb / AFP

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. december 19. 19:41
Az a kérdés, mit szól majd Ukrajna népe, amikor tudatára ébred, mit műveltek vele, a semmiért. A másik kérdés, mivel vették rá a színészt és a mögötte állókat, hogy az amerikaiak bábjai legyenek. Egyszer ezt is meg fogjuk tudni.
pumuklik
2023. december 19. 18:10
Daniel Estulin: Összeesküvés! Ha elolvassátok, mindent érteni fogtok!
SzaboGeza
2023. december 19. 17:50
Az USA-nak nem béke kell, hanem Ukrajna!!! Remélem az Oroszok keresztül húzzák a számításaikat, NEM IS KICSIT NAGYON!!!!:)))
connorj
2023. december 19. 17:48
https://vm.tiktok.com/ZGeNxC72n/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!