Novák Katalin: Magyarország készül az EU-elnökségre

2023. november 09. 17:16

Magyarország 2024-es EU-csatlakozása óta eddig egyszer, 2011 első félévében töltötte be, legközelebb pedig 2024 második felében tölti be a tanács soros elnöki tisztségét.

2023. november 09. 17:16
Novák Katalin, Roberta Metsola

Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére – közölte Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben csütörtökön. Novák Katalin azt követően tett közzé X-üzenetet közösségi oldalán, hogy megbeszélést folytatott Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel csütörtökön. A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymással. 

Kijelentette: Magyarország készül az EU-tanács elnökségére. „Bízom benne, hogy 2024-ben újabb sikeres magyar elnökségünk lesz” – fogalmazott. Az EP elnöke megerősítette, hogy ő is erre számít – közölte üzenetében Novák Katalin. 

Roberta Metsola az X közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: „nagyra értékelte a magyar elnökkel folytatott jó beszélgetést”. Közölte, a megbeszélésen megvitatták a soron következő tanácsi elnökségre való magyar felkészülést és az európai biztonsági helyeztet.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét a 27 tagállam kormányai látják el féléves rotációban. Az elnökség felel a tanácsban végzett jogalkotási munka előmozdításáért és megszervezéséért, biztosítania kell az unió programjának folytonosságát, a jogalkotási folyamatok szabályszerűségét, valamint a tagállamok közötti együttműködést. Magyarország 2024-es EU-csatlakozása óta eddig egyszer, 2011 első félévében töltötte be, legközelebb pedig 2024 második felében tölti be a tanács soros elnöki tisztségét.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. november 21. 09:48
"Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére" -nem rohannék ennyire előre, időben ennyire messzire... Odáig még rengeteg nap, rengeteg óra, rengeteg perc! Remélhetőleg Novák Katalin tanácsadói tisztában vannak az általános helyzet képlékenységével, kiszámíthatatlan kiszámítottságával, s a bekövetkező "bármire" felkészítették Őt... -bár az eddig látott gyakorlat némi erős kételyt ébreszt.., nem egy átütő sikertörténet...
egonsamu
2023. november 11. 18:02
Csodálkozom, hogy Roberta még szabadlábon van. Hiszen ö is a pénzkofferes szocialistákhoz tartozik az EU-mafiában... Persze lehet, hogy Katalin asszony és a látszat kedvéért kimenöt kapott a sittröl.
ZUzoli Süli
2023. november 09. 18:44
A soros elnökséggel se tudnak a Magyarok érvényesülni ... 0 lesz 1nagysemmi
Medici
2023. november 09. 18:33
"A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymással." Ez nagyobb katasztrófa, mint a Krakatau kitörése. Elönt és ránk dermed az ostobaságuk lávája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!