Moldova feladná Transznisztriát az EU-s csatlakozás érdekében

2023. november 14. 18:43

A kis ország abban bízik, hogy hét év múlva megszerezheti az EU-tagságot.

2023. november 14. 18:43

A szakadár, oroszbarát vezetésű Transznisztria nélkül csatlakozna az Európai Unióba a Moldovai Köztársaság. Ezt a megoldást a chișinăui vezetés és Brüsszel is járhat útnak tartja – írta a maszol.ro.

A lap megjegyezte, hogy Moldova abban bízik, hogy hét év múlva megszerezheti az EU-tagságot. Maia Sandu moldovai államfő kijelentése is erre utalt. 

Sandu abban reménykedik, hogy országa két lépésben a közösség tagjává válhat. 

„Az első lépés az Oroszország által ellenőrzött szeparatista régió, Transznisztria nélkül történne” – mondta a Radio Chișinăunak adott interjújában. Majd hozzátette: a Dnyeszteren túli régió továbbra is részesülne az EU-hoz való közeledés „bizonyos elemeiből”, beleértve a szabadkereskedelmi megállapodást – hívta fel a figyelmet.

Az elnök az interjúban megjegyezte,

 politikai megoldást szeretnénk a konfliktusra, de az nem merülhet fel, hogy a Moldovai Köztársaság csak a transznisztriai megoldása után csatlakozzon az EU-hoz,

 hiszen azzal a Kreml vétójoghoz jutna az integrációs folyamatban.”

Bíznak az Európai Tanácsban

Sandu arra is kitért, hogy Moldova Transznisztria nélküli uniós csatlakozása után a Dnyeszter folyótól keletre is látják majd az életszínvonal növekedését, és ugyanazt az utat fogják követni. Az államfő abban bízik, hogy 

az Európai Tanács decemberben megszavazza a Moldovai Köztársaság és Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését

Ezt is ajánljuk a témában

 – mutatott rá a lap.

A maszol.ro emlékeztetett arra is, hogy Mihai Răzvan Ungureanu volt román miniszterelnök is arról beszélt egy interjúban, hogy Moldovának fel kell adnia Transznisztriát az Európai Unióba való integráció érdekében. A politikus úgy vélekedett, hogy a szakadár régió „egy ballasztot, mérgező elemet képvisel a Pruton túli fiatal demokrácia számára”. Mint fogalmazott, Chișinăunak meg kell értenie, hogy 

a helyes út követéséhez néha áldozatokat kell hozni.

 „Transznisztria ilyen áldozattá válhat” – mondta korábban Ungureanu.

***

Nyitóképen: EU-párti tüntetés Moldovában májusban (Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mocca08
2023. november 15. 05:14
továbbra is részesülne az EU-hoz való közeledés „bizonyos elemeiből”, beleértve a szabadkereskedelmi megállapodást - ezzel kb egész Oroszországgal tehát, mert a ruszkik majd létrehoznak ott egy “lerakatot”.
konyvtaros-0
2023. november 14. 21:57
Ezket az orszagokat munt ukrajnat is az eu csak hitegeti.ezek az instant eu spolitikusok azt hazudozhatnak amit csak akarnak hiszen a szavatossagi idejuk a kovetkezo valasztasig tart.
nagymester-b-2
2023. november 14. 21:09
Mi a a szarnak kell egy fél moldova az eunak? A románoknak még a schengeni tagságot se engedik. Komédia.
akkor ki
2023. november 14. 20:54
Na már itt is transz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!