Kiderült: a Kongresszusnak katonai kiadásokhoz tanácsot adó agytrösztök is a fegyveripartól kapják a pénzt

2023. november 15. 20:33

A probléma az, hogy az intézményesített agytrösztöket ugyanazok a pénzes érdekek korrumpálják, mint a kongresszus tagjait.

2023. november 15. 20:33

A szenátus ebben a hónapban szavazhat a 2023-as pénzügyi év katonai költségvetéséről. Ami biztos, hogy a szenátus által tárgyalt törvényjavaslat legalább 850 milliárd dollárt tartalmaz majd a Pentagon számára – olvasható a Jacobin hasábjain.

Ezzel a jogszabállyal az éves katonai kiadások 72 milliárd dollárral nőnek: ugyanennek a törvényjavaslatnak a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó változata 778 milliárd dollárt engedélyezett a Pentagon számára.

Márciusban Joe Biden a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó költségvetési kérelme részeként az éves katonai kiadások 35 milliárd dollárral – 813 milliárd dollárra – történő növelését javasolta. Júniusban a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottsága (HASC) további 37 milliárd dollárt tett hozzá ehhez, mielőtt a 850 milliárd dolláros törvényjavaslatot jóváhagyásra a képviselőház elé terjesztette.

A legtöbb agytröszt a fegyveripartól kapja a milliárdokat

Ez a döntés a jelentések szerint a bizottság számára magától értetődő volt. A HASC egyik tagja szerint „szinte semmilyen vita nem volt” arról, hogy Biden saját javasolt emelésén felül további 37 milliárd dollárt dobjanak rá. 

Az agytrösztök állítólag nem befolyásolják a házon belüli politikai tervezést – nevezetesen a lobbizást és a kampánypénzeket, amelyek arra ösztönzik a kongresszus tagjait, hogy a helyi érdekek helyett a közérdekek alapján hozzanak döntéseket. 

A probléma az, hogy az intézményesített agytrösztöket ugyanazok a pénzes érdekek korrumpálják, mint a kongresszus tagjait. Ebben az esetben a fegyveriparról van szó 

– írták.

Minden olyan agytröszt, amely a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának meghallgatásán képviseltette magát, hogy 2020. január 1. és 2022. szeptember 16. között szakértői tanúvallomást tegyen, és amelyik nyilvánosságra hozta adományozóit, az katonai vállalkozóktól kapott támogatást (az egyetlen, amelyik nem hozta nyilvánosságra adományozóit, az American Enterprise Institute, AEI volt).

Nyitókép: Getty Images/Chip Somodevilla 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2023. november 15. 21:25
A moszkóviai hadiipar szociális alapú és népjóléti célokat szolgál.
tigristank
2023. november 15. 20:57
Meglepő. Ja bocs, nem ide
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!