Egészen új szint: Szíria harci drogokkal árasztja el a Közel-Keletet

2023. november 20. 20:24

Az illegális captagon gyártása létfontosságú bevételi forrást jelent az Aszad-rezsim számára. Bár a diktátor megígérte a drogkereskedelem kordában tartását, az elemzők aggódnak, hogy a szíriai vezetés szintet léphet, és átállhat a metamfetamin gyártására.

2023. november 20. 20:24
null

Az izraeli médiajelentések szerint

a Hamász terroristái közül többen illegális drogok hatása alatt voltak, 

amikor október 7-én betörtek a határ menti kibucokba. A hatóságok captagon tablettákat találtak néhány likvidált terrorista zsebeiben. 

A Közel-Keleten népszerű „harci drog” abban segítette a Hamász tagjait, hogy nyugodtak és éberek tudjanak maradni. A tabletták felfedezése arra utal, hogy Bassár el-Aszad nem állította le a kábítószer-kereskedelmet – írja Natalie Ecanow a 19FortyFive oldalán. 

Aszad az elmúlt években megpróbált kitörni az diplomáciai izolációból, ezért ígéretet tett arra, hogy visszaszorítja a kábítószer-kereskedelmet. De az elsősorban katonai hírekkel foglalkozó 1945 oldal szerzője szerint ezek az engedmények kozmetikai jellegűek voltak. 

A 2021-ben 5,7 milliárd dollárra becsülték a szíriai captagonexportot. 

Az illegális captagongyártás létfontosságú bevételi forrást jelent az Aszad-rezsim számára. A lap szerzője szerint a diktátor több rokona is részt vesz a kábítószer előállításában és kereskedelmében.  

Diplomáciai ígéretek 

A captagon tabletták kereskedelmének visszaszorításának ígéretével Aszad elérte, hogy szomszédai normalizálják vele a kapcsolatot. Azonban a tabletták továbbra is elárasztják a régiót – olvasható a cikkben. 

Aszad meggyőzte Ammánt, Abu-Dzabit és Rijádot, hogy együttműködik a kábítószer-ellenes erőfeszítésekben, ha a régió megadja Szíriának az Arab Ligába való újbóli belépést. Szíria májusban visszakapta helyét az asztalnál, de a captagon ipari méretű előállítása és terjesztése továbbra is folytatódik.

Szíria ígérete ellenére, hogy foglalkozik az üggyel,

a jordániai külügyminiszter szerint a királyság május óta „a csempészműveletek növekedését tapasztalta”. 

Korábban Abdullah jordán király azt állította, hogy a szíriai rezsim, Irán és iráni megbízottak „kihasználják” a drogkereskedelmet.

Szintet léphetnek

A régióban egyre gyakrabban tartóztatnak fel metamfetamint a hagyományosan a captagon csempészésére használt útvonalakon. A New York Times 2021-es oknyomozó riportja szerint a jordániai metamfetamin-lefoglalások 300 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Szeptember 26-án

 a jordániai légierő lelőtt két, Szíriából érkező, metamfetaminnal teli drónt. 

A lap szerzője szerint hasonló incidensek nyáron is előfordultak. 

Az elemző leírja, hogy a szíriai captagon kémiai összetétele csak csekély módosításokat igényel a metamfetamin előállításához. 

A metamfetamin a captagonnál is veszélyesebb. Jordániában a jelentések szerint a metamfetamin fogyasztói piaca egyre bővül, ami komoly közegészségügyi válságot okoz. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. november 21. 13:22
Igen, a metamfetamin és a captagonnál gyártása kizárólag a jóságos libsik, mint az USA libsik stb... előjoga.
luisbathhelena
2023. november 21. 05:51
A metamfetamin feltalaloja és legnagyobb gyártója továbbra is az USA... de most belerughatnak Asszadba
powerage
2023. november 21. 05:30
Kihagyták a cikkből, hogy Aszad egy kellemetlen alak, a múltkor is a széken hagyta a szennyest, ahelyett hogy a tartóba tette volna. Egyre fosabb a propaganda, valaki nagyon akarja a háborút. Emlékeztek, amikor Trump alatt nem nagyon volt ilyen?
kiss.istvan770
2023. november 21. 01:23
Nem árt tudni, hogy az USA által provokált szíriai háború előtti évben, kicsit magasabb volt Szíriában az életszínvonal, mint Magyarországon. Most pedig romokban áll. Egy szíriai ismerősöm, még a háború előtt (2010 előtt) azért költözött Magyarországra, mert Szíriában telített volt a piac notebook szervízekkel, Magyarországon pedig még nem, ezért itt nyitott üzletet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!