Bécs kettős játéka: miközben fegyverekkel támogatja Ukrajnát, nagy mennyiségű orosz gázt vásárol

2023. november 03. 19:46

A hangzatos politikai nyilatkozatok dacára, nyáron már annyi orosz gázt importált az ország, mint a háború előtt.

2023. november 03. 19:46

Miközben a legtöbb uniós tagállam azon fáradozik, hogy megtalálja a megoldást az orosz gázhálózattól való elszakadásra, addig Ausztria az ellenkező irányba haladva, szorosabbra kívánja fűzni a viszonyt az orosz szállító cégekkel. Persze csak fű alatt – írta meg az Euronews.

Az osztrák kormány korábban azt tervezte, hogy 2027-ig megszabadul az orosz energiafüggőségtől. 

Nyárra azonban már annyi orosz gázt importáltak, mint a háború előtt.

Most pedig az uniós partnerek kifogásai ellenére is további gázszállítmányokat szeretnének kapni, ezért pedig akár az uniós fősodorral is hajlandóak szembenni. Az ukrán állami energetikai holding, a Naftogaz, bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az Európába irányuló orosz gáztranzitról szóló megállapodást, amely 2024-ben lejár. Ausztria azonban megkerülné a Naftogazt, közvetlenül az oroszoktól importálná az energiahordozót

Az osztrák E-Control igazgatója, Alfons Haber elmagyarázta, hogy bár a fizikai vezeték továbbra is elérhető és a gáz szállítható lenne másik szerződéses partnerrel, még nem tisztázott, hogyan fognak működni ezek a szerződések jövőre. 

Az EU folyamatosan bírálja Ausztriát, mivel úgy véli, hogy a felvásárlások révén közvetve támogatja a putyini háborús gépezetet.

A lap értesülése szerint Ausztria a keleti gáz kiesése miatt nyugati forrásokból kívánja pótolni az ellátást, ám ehhez új vezetékeket kellene építeniük Németországon keresztül. A munkálatok még el sem kezdődtek, így valószínűtlen, hogy 2027-ig befejeződnek. 

Mivel az osztrák gáz felét Oroszországból szerzik be, az országnak nem lesz könnyű megszabadulni az orosz energiafüggőségtől.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. november 04. 09:50
putyinpincsik...és pont:)
ertönszena
2023. november 04. 07:15
Hát jól teszik, ha veszik. Mindenki üzletel az oroszokkal, akinek érdekében áll, csak van, aki ezt egyenesen megmondja, a többi meg képmutató módon viselkedik. Ja, és persze másokkal egyébként nincs gond, mert soha nem mondanak ellent Brüsszelnek. Más területeken is sunnyognak, vagy lefekszenek a központnak. Ez a különbség.
Isten jobb keze
2023. november 04. 00:59
Az eu-s szankcióknak köszönhetően beszajadt sz orosz gáz ár…mára kb 1/3-ad jó hogy veszik! De az oszták fogyasztók jó áron figják jeg kapni a gázt, nem úgy mint mi… veszik 130 adják a bolond nsgyarnak kb 700, és rendszer használati dij! Higy húzza sz édes anyjába orbán a faszát..
Házam Hazája
2023. november 03. 22:09
Tirol hogy készül a fűtőolaj kivezetésre? Napelemekkel??? Hódlapáttal? Mókuskerékkel? Netán erdőirtással?.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!