Az USA szerint a Wagner-csoport azt tervezi, hogy légvédelmi eszközöket küld a Hezbollahnak

2023. november 02. 22:46

Ez az esetleges szállítás jelentős aggodalomra ad okot.

2023. november 02. 22:46

A Wagner-csoport állítólag azt tervezi, hogy légvédelmi rendszert, konkrétan az orosz SA-22 (Pantsir) rendszert szállít a Hezbollahnak – derült ki a Wall Street Journal cikkéből. Az SA-22-es rendszert arra tervezték, hogy légvédelmi rakétákkal megsemmisítse a repülőgépeket, drónokat és az ellenséges precíziós irányítású lőszereket.

Az Egyesült Államok nem erősítette meg, hogy a rendszert elküldték-e, de a tisztviselők szoros figyelemmel kísérik a Wagner-csoport és a Hezbollah közötti megbeszéléseket, mivel ez az esetleges szállítás jelentős aggodalomra ad okot. 

Az orosz nagykövetség nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésekre, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa pedig nem kívánt nyilatkozni. A Pentagon szóvivője aggodalmát fejezte ki a jelentéssel kapcsolatban.

Szíriában a Wagner-csapatok fontos szerepet játszottak az ország vezetőjének, Bassár el-Aszad elnöknek, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének a támogatásában. A hírszerzés szélesebb körű aggodalmak közepette érkezett, ugyanis a Hezbollah északi frontot nyithat Izrael ellen. 

Az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót helyezett el a Földközi-tenger keleti részén, hogy megpróbálja elrettenteni a Hezbollahot és Iránt.

Irán az egyik fő szállítója lett az egyirányú támadó drónoknak, amelyeket az orosz erők az ukrajnai inváziójuk támogatására használtak. A két nemzet egy olyan oroszországi gyár építésében is együttműködik, amely több ezer drónt gyárthatna Moszkva háborús erőfeszítéseihez.

Nyitókép: STRINGER / AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby024
2023. november 03. 07:52
Én leragadtam ott, hogy az oroszok gyalásóval harcolnak.
Uztu
2023. november 03. 07:39
És?
pipa89
2023. november 03. 07:23
USA, vazze, te már megint bort iszol és vizet prédikálsz! Te Iránt vetted célkeresztbe! Ennyi.
faramuci
2023. november 03. 07:06
Az usákok nem wagner csoport ,mégis teleb@szta ukrajnát fegyverrel,és kiképzőkkel......mert neki szabad..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!