Újabb összeget folyósítottak Von der Leyenék: „Ezzel az Ukrajnának nyújtott támogatásunk összértéke 83 milliárd eurót”

2023. október 24. 15:00

Ezen felül pedig az Európai Bizottság 50 milliárd euró további segélyt javasolt a következő évekre, egészen 2027-ig.

2023. október 24. 15:00
null

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként – közölte a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében. A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 15 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

A hitel formájában nyújtott támogatás célja, hogy segítsen Ukrajnának a bérek és nyugdíjak kifizetésének folytatásában,

valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák és az áttelepített emberek lakhatásának fenntartásában. Lehetővé teszi továbbá Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország indította háborúban lerombolt infrastruktúra helyreállítását – áll a brüsszeli végrehajtó EU-testület közleményében.

A keddi kifizetésre azt követően kerül sor, hogy a bizottság megállapította: Ukrajna továbbra is  kielégítő haladást ért el a megállapított feltételek végrehajtása terén, és eleget tett a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználását biztosító jelentéstételi követelményeknek. Emellett jelentős előrelépést tett különösen a pénzügyi stabilitás megerősítése terén az ideiglenes rendkívüli adók kivezetésével, valamint a jogállamiság megerősítése terén, például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Igazságügyi Minősítő Tanács működésének helyreállításával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kifizetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „az EU megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, ezt tükrözi a keddi 1,5 milliárd euró pénzügyi támogatást folyósítása.

Ezzel az újabb kifizetéssel Ukrajnának nyújtott támogatásunk összértéke megközelíti a 83 milliárd eurót,

ezen felül pedig az Európai Bizottság 50 milliárd euró további segélyt javasolt a következő évekre, egészen 2027-ig.”

(MTI)

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. november 11. 19:00
Vajon mennyi csurog vissza ezeknek a korrupt gazemberekenek a zsebeibe az Ukrajnának szánt "segélyekből"?
alexandrosz-2
2023. október 28. 16:56
A balfasz vétótlan köpcös geci ezt is megszavazta. Megzsarolt szar csicska a köpcös vétótlan geci. Nem azt kell figyelni amit hazudozik, hanem amit tesz.
gebsi1
2023. október 28. 05:08
"Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kifizetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „az EU megingathatatlanul támogatja Ukrajnát,...." Csak a saját nevedben beszélj te rohadék. Európában jóval kevesebben vannak azok akik a hohol diktatúrát támogatják.
pandalala
2023. október 28. 01:11
kevés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!