Mutatjuk, kik valójában Putyin pincsijei

2023. október 31. 11:30

Néhány európai ország erősen ráfüggött az orosz LNG-re.

2023. október 31. 11:30
PUTYIN, Vlagyimir
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Ma indította újra az Energiagazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) európai LNG-figyelőjét, s igen erősen kezdtek: leleplezték Vlagyimir Putyin valódi pincsijeit – azokat az országokat, amelyek

nem egyszerűen csak fenntartották energetikai kapcsolataikat Oroszországgal,de kifejezetten több orosz gázt vettek idén januártól szeptemberig, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Leválás szavakban

Európa egésze sem vizsgázott fényesen az orosz LNG-ről való leválásban: a kontinens összesen 14,48 milliárd köbméter orosz LNG-t vett az idei év első kilenc hónapjában, míg tavaly januártól szeptemberig 14,61 milliárd köbmétert.

A 0,9 százalékos csökkenés stratégiai irányváltásnak vagy leválásnak igencsak nehezen tekinthető –

főleg annak tekintetében, hogy a tavalyi enyhe tél miatt kevéssé ürültek ki a gáztárolók, így összességében is kevesebb gázt kell betárolni idén, mint tavaly.

Az orosz cseppfolyósított gázt importáló európai országok közül igazi jófiúként csak az Egyesült Királyság viselkedett: tavaly sem jelentős, 500 millió köbméteres fogyasztásukat idénre nullára csökkentették, teljesen leváltak az orosz gázról. Nagy atlanti fordulatot hajtott még végre Hollandia, amely tavaly 2,1 milliárd köbméter orosz LNG-t importált, idén januártól szeptemberig pedig ennek csak harmadát. Eleve igen csekély, 200 millió köbméteres orosz LNG-fogyasztását sikeresen megfelezte Olaszország, s igen látványosan visszavágta az orosz importot Franciaország is: tavaly januártól szeptemberig 5,5 milliárd köbmétert vettek az oroszoktól, az idei év azonos időszakában pedig szűk 42 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárdot.

Támadnak a Putyin-pincsik

Hogy a felsorolt országok dicséretes önmegtartóztatása ellenére mégsem sikerült érdemben csökkenteni az európai országok függését az orosz LNG-től, az

leginkább két „rosszfiúnak” köszönhető: Spanyolországnak és Belgiumnak, amelyek nyakló nélkül vették az orosz gázt az idei évben.

Belgium orosz importját a tavalyi 1,9 milliárd köbméterről 3,1 milliárd köbméterre, azaz 63 százalékkal (!) növelte, Spanyolország pedig az idei 5,3 milliárd köbméteres fogyasztásával Európa legnagyobb orosz LNG-importőrévé nőtte ki magát, míg tavaly csak 3,6 milliárd köbmétert, az ideinél 47,3 százalékkal kevesebbet importált az orosz energiahordozóból. (Spanyolország ezzel több gázt vesz Oroszországból, mint a vezetéken importáló Magyarország.)

Jó pénzt ér az orosz gáz

Európa legnagyobb LNG-beszállítója idén az Egyesült Államok lett, az amerikai gáz a kontinens LNG-importjának 46 százalékát tette ki – de így is orosz eredetű kontinensünk cseppfolyós gázának 12 százaléka. (Messze felfelé lóg ki az európai átlagból Spanyolország és Belgium – a belgák gázuk 37, a spanyolok 27 százalékát orosz forrásból szerzik be.)

Teszik mindezt annak ellenére, hogy az orosz LNG nem is túl olcsó –

a méregdrága norvég gáz után fajlagosan az orosz LNG került a második legtöbbe a kontinensnek, átlagosan negyedével volt drágább az amerikai cseppfolyósított gáznál.

Oroszország legkedvesebb partnere e téren is Belgium volt: a belgák az idei gázért 1,3 milliárd eurót csengettek ki Vlagyimir Putyinnak – háromszor annyit, mint az amerikaiaknak. A spanyoloknak Oroszország 1,65 milliárd eurót számlázott ki, ami nem sokkal kevesebb, mint amerikai importjuk költsége. Európa összesen 5,51 milliárd eurót költött idén szeptemberig orosz LNG-re.

Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov

 

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. november 12. 00:26
Nevesítsük csak , kik vesznek orosz gázt,kik az álszentek! Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban. Belgium még növelete is az importját. Az EU rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból - tudósít a Financial Times. A spanyol Naturgy és a francia Total is nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázra kötött folyamatos szerződéseket. https://bennfentes.net/2023/09/04/cseberbol-vederbe-a-szankciok-ellenere-az-eu-az-orosz-lng-rekordimportore +Hollandia,+Olaszország,+Törökország,+Görögország https://mandiner.hu/kulfold/2023/10/putyin-pincsi-orosz-lng-europa
monuskaroly
2023. november 07. 19:23
Nincs itt semmi érdekes. Mindenki veszi az orosz gázt, csak a legtöbben tagadják.
Fed74
2023. október 31. 22:19
Megint magyarázkodsz csicska Kohán? A gazdi brékeléséhez mit szólsz kutya? A kakadu gazdád most is ott van keresztelőn Lavrovéknál!!!
Fed74
2023. október 31. 22:14
A gazdáid a Putyin pincsijei köcsög!!! Inkább keress egy logopédust ratyi geci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!