New York Times: Putyint apának hívják az afrikai gyerekek

2023. október 02. 07:14

Az orosz zászló az ellenállás szimbólumává vált Nyugat-Afrikában, amely a nyugatellenes érzelmekkel társul.

2023. október 02. 07:14

A New York Times cikke szerint Nyugat-Afrikában terjednek az orosz zászlók, nem is akárhogyan. Mint kiderült, Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben mindennapos látvány az Orosz Föderáció zászlaja, ami az ellenállás szimbólumává vált Nyugat-Afrikában: nyugat- és franciaellenes érzelmekkel társul – ezt Kyle Walter, a Logically technológiai vállalat kutatási vezetője magyarázza.

Megtudjuk, hogy egy nigériai civil társadalmi csoport elnöke például minden egyes Niameyben tartott tüntetésen akár 70 orosz zászlót is szétoszt, munkáját az orosz kormány finanszírozza közvetítőkön keresztül, akik Maliban is hasonló műveleteket hajtanak végre, írják. „Velük együtt dolgozunk az orosz ideológia afrikai elterjesztésén” – mondta.

Sokak számára azonban az orosz zászló a politikai állásfoglalás eszközévé is vált: 

Oroszországot az afrikai fiatalok gyarmatellenes hatalomként fogják fel, 

amelynek célja, hogy segítsen nekik megszabadulni a gyarmati múlttól és új fejezetet írni nemzeti történelmükben, amelynek semmi köze a demokráciához, amelyhez sokan a nyugati országokkal való kizsákmányoló partnerséget, a korrupciót és a szegénységet társítják”.

Niger fővárosának egyik piacon dolgozó lakója elmondta: korábban utálta Putyint az ukrajnai inváziója miatt, de „barátságos hozzáállása Afrikához” megváltoztatta a véleményét. Egyszer 13 éves gyermeke vett neki egy kis orosz zászlót, miután oroszbarát tartalmakat nézett a TikTok-on, ő pedig boldogan akasztotta ki az autója műszerfalára, tudjuk meg.

Négy gyermeke Putyint Babának, vagyis apának szólítja, 

mondta el a férfi.

Nyitókép: Carol Valade / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. október 02. 15:16
volt nyugati gyarmatokon orosz zaszlo volt orosz teruletre meg az usa nyomul 1-1
voltospultos-2
2023. október 02. 14:15
B_kanya 2023. október 02. 09:43 Mondjuk helyre is rakta őket az USA. ,,A britek az isteni kiválasztottságot egyszerűen kiterjesztették a másik angolszász – illetve annak tartott – népre is, és már úgy vélték, az isteni kegy nem pusztán a britekre, hanem úgy általában az angolszász népekre sugárzik. Ez nagyon kényelmes megoldás volt arra, hogy az angolok otthonossá tegyék a maguk számára a kialakulóban levő új világrendet. A továbbiakban már nem arról volt szó, hogy Nagy-Britannia gazdasági és pénzügyi függésbe került egy idegen államtól, hanem arról, hogy a nagy testvérnép nagylelkűen és önzetlenül segíti a briteket. Az angolok teljes meggyőződéssel hitték, nem kényszerűségből osztoznak az amerikaiakkal a nagyhatalmi ranglétra legfelső fokán, hanem ők maguk, saját elhatározásból engedték fel maguk mellé drága testvéreiket."
konfucius
2023. október 02. 12:52
Lehet, azért, mert amikor ő odamegy, nem rögtön azt nézi, mit lehet még onnan elcsórni.
Kovács Ubul
2023. október 02. 12:44
"A britek szemében Sztálin nem volt más, mint a magas, széles vállú „Joe bácsi” aki heroikus küzdelmet folytat a náci hordákkal szemben."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!